вторник, 26 май 2009 г.

Time Warner плати рекордно ниска цена за СМЕ

Една от най големите американски медийни компании Time Warner Inc. приключи сделката по придобиването на дял в медийната група Central European Media Enterprises (CME, която в България притежава ТВ2 и "Ринг"), пише на официалните сайтове и на двете компании.

CME са прехвърлили на Time Warner собствеността върху 19 млн. новоемитирани свои книжа в два класа с право на глас при единична цена съответно 12 и 15 долара за лот. Така на практика Time Warner вече притежава 31% от капитала на CME.

Сделката се оценява на рекордно ниските 241 млн. долара. Така по груби изчисления излиза, че цялата СМЕ има по-ниска цена отколкото тази на която бе продадена "Нова тв" на шведската MTG - 620 млн. евро. За сравнение американската компания притежава над 20 канала в Източна Европа, някои от които са лидери на доста по-големи пазари от българския. Според международни анализатори сделката излиза толкова евтино за Time Warner, защото очевидно като всички компании засегнати от световната криза СМЕ имат нужда от пари веднага – т.е. инвеститорът е в по-доброто положение. Вероятно компанията остава публична като Time Warner ще бъде най-големият инвеститор в нея.

CME стъпи на българския пазар през август миналата година, когато закупи ТВ2 и "Ринг" за 172 млн. долара. Според отчета на групата за първото тримесечие CME има приходи в размер на 600 хил. долара от бизнеса си у нас. Компанията, основана от Роналд Лаудер e регистрирана в Хамилтън, Бермуди, но се управлява от Лондон. СМЕ има 22 канала в Чехия, България, Румъния, Хърватия, Словакия, Словения и Украйна. Warner Bros. е една от най-големите компании в развлекателния бизнес, като участва в създаването, продукцията, разпространението, лицензирането и маркетирането на различни видове съдържание през всякакви медийни платформи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар