понеделник, 11 май 2009 г.

Мудрите - 5 вълшебни жеста за хармония на душата и тялото

Мудри се нарича определено положение на пръстите. Смята се, че мудрите са дошли от дълбините на хилядолетията - от доарийския период на Индия. Индусите смятат, че тези движения, посредством своя танц, им е предал самият бог Шива - едното от трите върховни божества от индийския пантеон. И днес ритуалните жестове-мудри се наблюдават в ритуалните храмови танци.
Много от тези движения са универсални, тъй като ръцете са един от способите за невербална комуникация. Подобие на тези ритуални жестове може да се срещне и в други култури: например знакът "ОК" прилича на мудрата на Знанието. Това се обяснява с обстоятелството, че всички наши жестове са свързани с вътрешните и външни енергийни процеси, които се подчиняват на универсалните закони на природата.
Мудрите са прости за изпълнение и могат да станат ежедневна практика. Идеални са за съвременния ни динамичен начин на живот, в който времето все не ни достига. Някои мудри може да се практикуват, когато имате няколко свободни минути или когато попаднете в стресова ситуация.
Мудрите се изпълняват в поза лотос, но за нас това невинаги е възможно, а и не е толкова важно. Може да се изпълняват докато седите зад бюрото или пък зад волана на автомобила си във вечните задръствания. Може и докато си почивате легнали у дома или пък на плажа. А във ваната? Пуснете си релаксираща музика, изключете телефоните, добавете няколко капки ароматно масло във водата, запалете няколко свещи...малките радости на живота!
Първо изравнете дишането: вдишване през носа на 3 такта и издишване на 5.
Поставете ръцете на нивото на гърдите. Ако мястото не позволява или сте сред хора - може и да са свободно отпуснати на коленете или отстрани на тялото.
Ако искате да се справите с конкретен проблем, може да изберете 2 -3 съответстващи упражнения.
Добре е да се правят 2-3 пъти дневно, всяка мудра по 2-5 минути. При остри състояния ефект се наблюдава след 1-3 дни, а при хронически - след няколко седмици.


Мудра на знанието

Една от най-важните конфигурации. Препоръчително е комплексът да започва именно с нея.

Показания: емоционално напрежение, тревога, безпокойство, меланхолия или депресия. Подобрява работата на мозъка, активизира паметта и способства за по-добра концетрация.
Изпълнение: показалецът леко се съединява с възглавничката на палеца. Останалите три пръста са изправени, но без напрежение.



Мудра на живота

Показания: състояние на бърза уморяемост, липса на сили, стрес. Изпълнението на тази мудра способства за укрепването на жизнените сили, повишава работоспособността, дава енергия и подобрява самочувствието.

Изпълнение: възглавничките на безименния, кутрето и палеца се съединяват, а останалите пръсти са свободно изправени. Изпълнява се едновременно с двете ръце.



Мудра на здравето
Показания: използва се като профилактично средство и като допълнително лечебно средство при различни заболявания.
Изпълнение: съединяват се крайчетата на палците; съединяват се крайчетата на кутретата. Свиват се навътре двата безименни пръста. Показалецът на лявата ръка се разполага между средния и безименния пръст на дясната ръка. Показалецът на дясната ръка е изправен.


Мудра на енергията

Показания: за снемане на болката, изхвърляне от организма на шлаките и токсините.

Изпълнение: възглавничките на средния, безименния и палеца се съединяват, а останалите пръсти са свободно изправени.

Бърза помощ - мудрата, спасяваща живот!

Показания: болки и дискомфорт в сърдечната област, сърдечни пристъпи, сърцебиене, инфаркт на миокарда. При изброените състояния е необходимо да се пристъпи към незабавно изпълнение на тази мудра с двете ръце едновременно. Облекчението на състоянието настъпва веднага. Смята се, че тази мудра действа като нитроглицерин - особено ако нямате такъв в себе си в момента на пристъпа.
Изпълнение: показалецът се сгъва така, че да докосне с възглавничката си фалангата в основата на палеца. Едновременно събираме възглавничките на средния, безименния и палеца, а кутрето остава изправено.


Има различни обяснения за механизма на въздействие на мудрите.
За йогите те означават създаването на някаква енергийна конфигурация, позволяваща да се въздейства на духа и тялото. За тях те имат и определена символика.

От гледна точка на китайската медицина и аюрведа, при мудрите се въздейства на определени акупунктурни точки, разположени върху върховете на пръстите.

От гледна точка на съвременната психология, ефектът на тези упражнения се обяснява с превключването на вниманието по време на изпълнението им и поради това напрежението и чувството за безпокойство постепенно изчезват.

А съвременната педиатрия смята, че развитието на малката моторика на пръстите влияе на развитието на мозъка.

Но каквото и обяснение да приемете за достоверно, едно е сигурно: тези развиващи упражнения укрепват връзката с тялото ни и ни носят само полза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар