понеделник, 11 май 2009 г.

Какво ви пречи да сте успешен?

Осемте сантиметра между ушите!

Само 15% е делът на външните фактори, които влияят на нашия успех. Останалите 85% са следствие на това, което става вътре в главите ни. Това са нашите вътрешни убеждения.

Най-важното ни убеждение е представата ни за собствената ни личност, за самите нас.

Това убеждение е започнало да се формира още в детството под влияние на значимите други: родители, по-големи братя и сестри, учители, приятели. Още Аристотел е казал: "Ние сме това, което постоянно мислим и правим." Формулирал е основната закономерност: мислене - действие - резултат. И докато обвиняваме онези 15%, ние просто се обричаме на неуспех!

По своята мотивация за успех хората се делят на две основни групи: целеустремени и инертни. Целеустремените хора са едва 5% от населението на Земята, а останалите 95% са инертните. Повечето от нас са възпитавани в семейства, където нашите близки - бащи, майки, баби и дядовци, иначе добри и любящи хора, са били инертни. Макар по рождение да сме ориентирани към достижения, още в детството си сме усвоили инертните навици и някои от качествата на инертните хора.

Готови ли сте да се освободите от оковите на инерцията, които ви сковават? Готови ли сте да се присъедените към онези 5% успешни, целеустремени хора? Ако вече сте го решили или, още по-добре, ако вече го правите - поздравяваме ви! Но ще ни позволите ли един съвет?

Помните ли колко често в детството, а и по-късно, са ви цитирали поговорката: "С какъвто се събереш - такъв ще станеш." Може много пъти да сме се бунтували срещу това, но я се замислете колко мъдрост има в тези думи. За да бъдете успешни е от изключителна важност да се обграждате с хора, по които да се равнявате. Независимо дали го осъзнавате или не, с течение на времето вие заприличвате на тези, с които общувате постоянно. От тях вие усвоявате начините на действие, които ви водят до успех или до тъпчене на едно място.

Вие попивате техния пример, заразявате се от техните идеи и всичко това може да ви тласне към велики дела или да ви удави в блатото на посредствеността. Изборът на съратници не е лек, но ако сте решени да успеете, трябва да се разделите с хората, които ви дърпат назад, които пречат на вашето развитие. В противен случай те ще ви заразят със своите страхове, съмнения и неуспехи. Какво печелите ако сте пръв сред губещи? Семейството ви и връзките ви с него, любовта към близките ви са едно, но кого да приемете в кръга на вашите приятели - решавате само и единствено вие.

Друга една българска мъдрост гласи: "Когато се поведеш с бръмбара, той къде ще те отведе - на торището." Седнете, вземете лист и химикал и започнете да записвате имената на хората от вашето обкръжение. Огледайте всяко едно име и се опитайте да го тествате с въпроси като: "Зарежда ли ме този човек с ентусиазъм, с позитивизъм или е вечно хленчещ, мрънкащ - все обстоятелствата и хората са му виновни? Когато въодушевено съм споделял някаква своя идея, каква е била реакцията му - подкрепа и окуражаване или студен душ? Какво добро за мен мога да науча от този човек? Успешен ли е? Искам ли да съм като него ?"

Разберете, тук не става въпрос за близките ви - те са отделна категория.Тях не вие сте избирали. И ако нещо във възгледите или живота им не ви харесва, не се опитвайте да воювате с тях. Оставете ги - всеки сам прави своите избори.

Думата ни е за останалите. Но и с тях не ви съветваме да влизате в конфронтация. Причините са същите. Просто оценете какво ви дава и какво ви взима този човек, помага ли или ви пречи общуването с него и след като осъзнаете отговора и той не ви хареса - оттеглете се, разредете контактите си. Времето, което "икономисате" от тях, използвайте за установяване на нови контакти, с "перспективни" от гледна точка на вашето пътуване към успеха хора: позитивни и целеустремени.

Това е една от простите, но едновременно ефективни стратегии за успех.

А за останалите ще поговорим друг път или по-добре посетете някой от тренингите ни за личностно израстване.

Желаем ви успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар