събота, 30 май 2009 г.

Всеки бар в хотелите се нуждае от качествена миялна машина

Всеки професионалист в ресторантьорството и хотелиерството е наясно, че качествените миялни машини за съдове и за чаши са от огромно значение. Ако досега някои малки ресторанти или барове са се лишавали от удобните чашомиялни поради липса на място или съмнения относно рентабилността им, тези заведения са все по-малко. Причината е, от една страна, предлагането на най-адекватни малки модели чашомиялни машини, а от друга – безспорните доказателства за ползата от тях. Още повече че в България има над 10 фирми, които предлагат професионални чашомиялни машини.

Малките професионални чашомиялни без съмнение спестяват труд и време и създават един спокоен и организиран ритъм на работата в бара или бистрото дори в пикови моменти. Как иначе един човек да измие 850 чаши за 1 час, какъвто е капацитетът на най-малките машини? Защото цикълът на измиване при тях е най-много 2 минути и половина. А и тези напредничави помощници намаляват съществено консумацията на топла вода, а оттам и нуждата от големи бойлери за осигуряването й. При това свеждат до минимум броя на счупените при миене чаши и предпазват покритието и декоративните елементи по тях.

Капацитетът

на чашомиялните машини зависи от големината на кошницата (от 35х35 см до 50х50 см), но и от размера на светлия отвор на вратата, определящ височината на чашите, а също и от мощността на нагревателите. Според инж. Симеон Карагеоргиев, управител на фирма "Сидика", която предлага машини на италианските производители FABAR и MODULAR, най-продавани при тях са чашомиялните с най-малък размер на кошницата (35х35).

Николай Иванов от "Томеко", представител на италианската марка KROMO, казва: "Практичността на малките миялни машини за чаши е неоспорима. Размерите на моделите AQUA, които предлагаме, позволяват машините да бъдат поставяни в малки затворени пространства и да бъдат вграждани в барови модули." Техният бестселър също е най-малкият им модел. Сред причините за това е и фактът, че при минимиялните разходът на вода е намален с около 70% спрямо по-големите варианти, а в сравнение с миенето на ръка те са няколко пъти по-икономични.

Хигиената

на измитите в миялната машина чаши е несравнима с тази при ръчно миене. Чашите излизат от миялната сухи и блестящи от чистота.

Дори и

Разходите за консумативи

да са малко по-високи в сравнение с ръчното миене, те определено се изплащат със спестеното време, труд, вода и енергия. А и поради факта, че са необходими точно определени количества препарат за почистване, за полиране и омекотител за вода, има точна отчетност за разлика от миенето на ръка. Разходът им зависи от натоварването на миялната машина и от качеството на препарата. Според управителя на "Сидика" най-добри са препаратите на германските производители. "Никак не са по-скъпи от евтините турски, а разликата в качеството е несравнима в полза на първите."

Донякъде се разминават мненията на специалистите по въпроса за възможността в машината да се слагат едновременно

Различни по размер, вид и дебелина на стъклото чаши

Обикновено производителите имат изиск­вания в зависимост от формата и големината на кошницата за чаши. Те предполагат максимален диаметър и височина на чашите.

По мнение на инж. Карагеоргиев от "Сидика ООД" не е препоръчително да се мият твърде различни чаши едновременно. "По-високите пречат за качественото измиване на по-ниските. Желателно е например халбите за бира или много тесни и високи чаши да не се мият заедно с кафеените чашки."

Според г-жа Надежда Йорданова от "Винтерхалтер БГ", представител на немските миялни машини Winterhalter, в техните два модела GS202 и GS215 (с капацитет 1000 и 2000 чаши на час) могат да се слагат различни чаши, но и тя предупреждава, че се изключват халбите за бира, за които има специално създаден модел.

Собственикът на фирма "Ди-Джи Фриго" ЕООД Ангел Радев е убеден, че в италианските чашомиялни Omniwash-Ime, предлагани от тях, могат да се слагат различни по размер чаши, но само ако не се превишава максимално допустимата височина.

Всички специалисти са съгласни, че дебелината на стъклото на чашите в кошницата може да е различна, стига да не става въпрос за кристални чаши, които се мият при специални условия – по-ниска температура и по-слабо налягане на водната струя. За тях при някои модели има разработени специални програми.

Принципът на действие

при всички предлагани машини е един и същ. При избиране на програмата чашомиялната напълва танка и бойлера с вода, която се загрява за миене и изплакване на чашите. След като водата достигне необходимата температура за измиване, започва и целият цикъл на работа.

Ако има разлики, те са в техническите тънкости: различен брой разпръсквачи за миене: само долен или долен и горен; неподвижен или въртящ се горен разпръсквач за плакнене. Или в различния брой и форма на дюзите на разпръсквачите; в броя и формата на филтрите, пречистващи водата във ваната за миене, преди тя да постъпи в помпата и оттам върху чашите. В някои машини се вграждат омекотители на вода, предотвратяващи образуването на бели петна от варовик по стените на чашите или пък има допълнителна изолация на стените на миялната за намаляване на топлинните загуби.

"Съвременните технологии са на базата на цялостна концепция за хигиена: тройна филтрираща система (панелен филтър/филтрираща касета/всмукващ филтър на помпата), филтрираща система Mediamat, с която също се икономисва вода, външен панелен нагревател, благодарение на който се избягват отлаганията на котлен камък и замърсяванията", обяснява г-жа Йорданова от "Винтерхалтер БГ".

Последните технологични новости са и в компютърното управление. Миникомпютър следи едновременно температурите и налягането на водата за миене, а и на водата за плакнене, равномерното разпръскване на водата, количеството на препаратите за миене и плакнене, продължителността на цикъла на миене и цикъла на плакнене. Всеки клиент може да зададе собствени стойности на параметрите на процеса на миене, които компютърът поддържа. Освен това има и фабрично зададена програма за миене на кристал.

"За жалост

Най-важният критерий за ресторантьорите при покупката

на миялна машина въобще е цената", казват някои от търговците. На второ място според тях е известността на марката и страната производител, чак на трето е качеството на миене. То по думите на специалистите зависи от редица допълнителни опции към машината като горна миеща перка, допълнителна помпа за плакнене и специални програми за миене на кристал – възможности с допълнителна цена, която повечето съдържатели на заведения са затруднени да платят. На последно място са разходите за сервиз – малко ресторантьори взимат предвид бъдещите разходи след приключване на гаранционния срок на чашомиялната.

Но по принцип повечето модерни чашомиялни се обслужват лесно и имат програма за самопочистване. При някои от тях машината спира работа, ако възникне проблем. Дори има сервизна програма, по която техникът може да се ориентира в какво се състои проблемът и да прецени бързо и ефикасно дали работата с машината може да продължи.

А хората, работещи в барове, бистра и дискотеки, добре знаят колко важно е машината да продължи работа, когато заведението работи на високи обороти.


--------------------------------------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар