понеделник, 11 май 2009 г.

Петима в надпреварата за шеф на МААЕ-Международната агенция за атомна енергия


Кандидатите за поста генерален директора на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) със седалище в австрийската столица Виена са петима. Това стана ясно след като в полунощ на 27 април изтече срокът за подаване на молби за участие в надпреварата.


Досегашния директор на МААЕ, Мохамед Ел Барадей, бе начело на агенцията в продължение на 12 години, но мандатът му изтича този ноември. В първия кръг от гласуването за негов заместник през март, Съветът на директорите на МААЕ не успя да избере нов генерален директор на агенцията. Нито един от двамата тогавашни кандидати – нито японският посланик в ООН във Виена Юкия Амано (62 г.), нито представителят на Южна Африка в Съвета на директорите Абдул Самад Минти (69 г.) не успяха да спечелят необходимите две трети от гласовете на Съвета на директорите.

Въпреки провала си в първото гласуване, и Амано, и Минти отново ще участват в надпреварата за шефското кресло на МААЕ. Сега обаче те ще се съревновават с още трима кандидати за поста. Сред тях са 60-годишният испанец Луис Ечавари, който оглавява Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и 72-годишният Ернест Петрич, бивш словенски посланик към ООН във Виена, който в момента е съдия в словенския конституционен съд. В последния момент в надпреварата се включи и 59-годишният бивш белгийски министър на отбраната и енергетиката Жан-Пол Понселе, в момента заемащ ръководен пост във френския ядрен концерн "Арева".

“Появата на трима кандидати от Европа неминуемо ще раздроби гласовете на Съвета на директорите,” каза за “Капитал” дипломат, пожелал да остане анонимен. Дали някой от петимата претенденти за поста на Генерален директор ще е в състояние да мобилизира необходимите за победа две-трети от гласовете на Съвета на директорите на МААЕ, ще се разбере едва при тайното гласуване, което вероятно ще се проведе в рамките на извънредно заседание на Съвета в края на май или в началото на юни. Дотогава петимата ще имат на разположение няколко седмици време да се представят на страните членки на агенцията и да ги убедят, че притежават необходимите качества за отговорния пост.

Задачата на МААЕ е да предотврати разпространението на ядрено оръжие и да подпомага мирното използване на атомната енергия. Сред най-големите предизвикателства пред Агенцията в момента са разследването на противоречивата иранска ядрена програма и подозренията, че Сирия е работила по таен ядрен проект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар