вторник, 27 април 2010 г.

Първи напълно нудистки хотел в Турция

Първият изцяло запазен за чужди нудисти хотел ще бъде открит на 1 май в околностите на Датча, недалеч от известния морски курорт Мармарис в югозападна Турция, съобщава АФП, позовавайки се на турския вестник "Миллиет".

Хотел "Адабурну-Гьолмар" ще е първият нудистки хотел в страна, чието население в 99% е мюсюлманско, с консервативни традиции. Добре дошли в хотела ще са само чужденците, пише изданието.

Нудизмът ще е разрешен на територията на хотела, но не и на съседните обществени плажове. Хотелът ще разполага със собствен нудистки плаж, докъдето гостите му ще бъдат превозвани.

Туристическият бранш и Музикаутор може да се договорят до месец

До месец може да бъде финализирано споразумението за спазване на авторското и сродните му права в обектите на
туристическия бранш, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това е станало известно на среща в Министерството на културата /МК/, в която са участвали заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев, представители на туристическия бранш и на творческите сдружения ПРОФОН, "Музикаутор", АБРО и др.

По закон собствениците на туристически обекти - хотели, заведения и др., трябва да плащат такса за излъчваната в тях
музика и филми, но на практика това не се случва навсякъде. Туристическият бранш настоява при определянето на таксите да се взима предвид сезонността, натовареността на хотелите и други подобни фактори. Представителите на творческите сдружения не възразяват за такова диференциране, но споразумение за размера на тарифите не е постигнато, се посочва в съобщението.От три години между двете спорещи страни се водят преговори за постигане на рамков договор.

"Проблемът опира до несъвършенствата в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и до начина, по който се
определят размерът, събирането и отчисляването на таксите за публично ползване на музика и филми в туристическите обекти. Няма подписана рамка за това", казва заместник-министър Маринов, цитиран в съобщението. До края на май промените в ЗАПСП ще влязат за одобрение в Министерския съвет и се надяваме до края на юли да влязат в сила, е съобщил заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев.

Двете страни от масата на преговорите и държавата в лицето на МИЕТ и МК са постигнали почти 70 процента съгласие по
спорните въпроси. До средата на май хотелиерският и ресторантьорският бизнес ще направят предложенията си до
творческите организации за крайни цени на своите услуги. В тях ще бъдат калкулирани и тарифите за авторските права на
ползваните произведения на изкуството. Те ще бъдат съобразени с договарянията в туризма, които се правят с година предварително.Според експертите предстоящото споразумение ще извади "на светло" легалните оператори в бранша и ще "отсее" сивия сектор

Започва туристическа борса "Вашата Ваканция" Бургас - 2010

За девети път Бургас ще бъде домакин на туристическата борса "Вашата ваканция" – 2010. Изложението, което се провежда под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Областната администрация Бургас, ще се състои от 22 до 24 април 2010 г. в Дома на културата "Лукойл Нефтохим", гр. Бургас.
Посетителите ще могат да се запознаят с различни регионални, национални и международни туристически продукти, както и с актуална информация за възможностите за финансиране в областта на туризма. За първи път в рамките на трите изложбени дни работодателите в туризма ще имат възможност за пряко договаряне с кандидати за работа. Трудовата борса е организирана от Бургаската регионална туристическа асоциация (БРТА), Агенцията по заетостта и Бюрото по труда в Бургас. В рамките на изложението ще има опознавателни турове до туристически обекти в Поморие, Айтос и Природен парк "Странджа".
"Вашата ваканция" се организира и провежда по инициатива на БРТА и се финансира по проект "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в България" на Оперативна програма "Регионално развитие".

Строителството в Златни пясъци ще продължи до 15 май

Последният ден за строителни работи в курорта "Златни пясъци" през тази година ще е 15 май, обяви на пресконференция днес
кметът на Варна Кирил Йорданов. По думите му след тази дата, ако изобщо се строи, дейностите ще са незаконни.
Йорданов съобщи още, че в момента от възложените за асфалтиране над 62 000 квадратни метра по улиците на града, са запълнени 45721 кв. м. През следващата седмица ще започне реконструкция на улици, които са в много лошо състояние. Тези ремонтни дейности ще се изпълняват по проект и практически това ще е изграждане на нови отсечки, допълни кметът.

Нови условия и покачване на цената на руските визи за България

Българска туристическа камара възразява срещу новата промяна на условията по издаване на визите на руските туристи в началото на активния летен туристически сезон. Това е записано в декларация на Управителния съвет на камарата, получена днес в БТА. Промяната на условията по издаване на визите според камаратаще се отрази негативно на притока на туристи за България в условията на силната конкуренция на Турция, Гърция, Кипър, Хърватия и други страни.

Ръководството на браншовата организация предлага Министерството на външните работи да преразгледа своето становище и осигури подходящи условия за издаване на визите на руските туристи за 2010 г. От камарата припомнят, че новите изисквания включват: забрана за кандидатстване за визи онлайн; увеличаване на таксата за обработка на документите от 500 на 760 рубли; усложняване на процедурата - списъците за визи следва да се подават по нов образец, като в изнесения визов център руските туроператори трябва да представят по пет копия от документите за визи.

Центърът се обслужва от индийска посредническа фирма VFS Global, която допълнително е увеличила таксата за обработка на
документите от 12 на 19 евро, посочва ръководството на камарата. За самата виза руските граждани, избрали България за
туристическа дестинация, плащат по 35 евро, или общо 54 евро. Новите условия са били съобщени устно на 16 април 2010 г.
на големите руски туристически фирми в българското посолство в Москва, посочват от камарата.

Созопол е първото регистрирано рибарско пристанище в България




Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов връчи днес в Созопол разрешителните за регистрация и експлоатация на пристанище Созопол на управителя на "Рибни ресурси" ЕООД Борислав Стоянов. Това е първото регистрирано рибно пристанище в България, част от държавното дружество "Рибни ресурси" ЕООД.

"Рибни ресурси" ЕООД ще стопанисва рибарските пристанища, местата за разтоварване на уловите и закритите лодкостоянки. То ще бъде бенефициент по мярка 3.3. «Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки» от Оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство". Дружеството ще има водеща роля по отношение модернизацията, реконструкцията и оборудването на рибарските пристанища.

Преди да кандидатстват с проекти за усвояване на средства по оперативната програма, рибарските пристанища трябва да бъдат признати като такива, съгласно процедурата предвидена в Министерство на транспорта за признаването на рибарски пристанища.

"Таксите за ползване на пристанището ще бъдат социални и съобразени с кризата", заяви Изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев. "Те ще бъдат между 30-50 лв. на година или с 30 пъти по-ниски от тези в страните от ЕС в контекста на политиката на правителството на социална солидарност по време на икономическа криза", допълни още той.

Няма пари за пречиствателна станция на "Златни пясъци"

В бюджет 2010 няма средства за пречиствателна стнация на "Златни пясъци", каза днес във Варна министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По думите и подобни средства няма и в бюджета на Предприятията за управление на дейностите по околна среда. "Парите там са изхарчени за година и половина напред", заяви екоминъстърът, цитирана от информационния сайт "Днес +".

"Преди месец и половина в МОСВ получихме писмо от "Златни пясъци", с което ни информират, че имат проблем с пречиствателната станция. Аз бях учудена, защото там са частни хотели на частни инвеститори, които трябваше много отдавна да се погрижат за изграждане на пречествателни съоръжения", заяви още Нона Караджова.

По думите й ще е много жалко, ако този проблем попречи на сезона. "Смятам, че това е една корпоративна отговорност, каза още Караджова. Не само на "Златни пясъци", но и в "Слънчев бряг" и други курорти се построиха огромни хотели, направиха се много инвестиции, а същевременно никой не помисли за инфраструктурата".

Според министъра на околната среда и водите, закъсняват сроковете за регионалното сметище в Провадия, но и не само там, а при всички останали, са направени много срещи с кметовете, проектантите и са начертани ясни планове. "Ние си изпълняваме ангажиментите, които поемаме на съвместните срещи. План-графикът за всички тези депа е изпратен в Европейската комисия. В момента започваме да отправяме покани към готовите", общини, заключи Караджова.

Десет плажа по Северното Черноморие се дават под наем за 5 години

По темата

Министерството на регионалното развитие обяви търгове за 17 плажа - 22 апр

Отдават с 30% по-евтино плажове в Бургаско - 12 апр

Промениха методиката за определяне на минималния наем на морските плажове - 25 мар
Десет плажа по Северното Черноморие са обявени от областна администрация за отдаване под наем за 5-годишен период. Предвидено е имотите, изключителна държавна собственост, да се разиграват на търг с тайно наддаване на 27 май. Още на следващия ден комисия ще определи победителите и ще сключи договори за стопанисването на пясъчните ивици.

Най-високи начални цени са определени за плажовете в община Шабла, макар традиционно да остават неохраняеми заради липса на кандидати. Рекорд държи пясъкът до къмпинг "Добруджа" с 61 050 лв. Следват го плажът до къмпинг "Космос" /в близост до граничното село Дуранкулак/ с 34 384 лв. начална цена и ивицата до Шабленска Тузла с 33 837 лв.

Плажът "Божурец-Топола 1" в Каварненско се дама само за 1 740 лв. Най-скъпият каварненски плаж е "Иканталъка 2" с цена 15 577 лв. "Божурец-Топола 2" и "Божурец-Топола 3" се отдават съответно за 4 805 и 10 309 лв. Евтини в сравнение с шабленските са и плажовете край Балчик. Наддаването за пясъчната ивица "Робинзон 2" ще започне от 3073 лв. "Тузлата" е с начална цена от 6 985 лв., а плажът до международния детски лагер в Кранево се отдава за 29 838 лв.

От администрацията уточняват, че обявените наемни цени са валидни само за първата година от договора. За всяка от следващите години сумата ще бъде индексирана.

Цените са определени от министерството на регионалното развитие и благоустройството и са на базата активна площ, обясни за "Дневник" Ангел Драгостинов- началник отдел "Регионално развитие и административен контрол" в областната администрация. Той уточни, че цените тази година с с 30% по-ниски от миналогодишните. По-евтина е и тръжната документация.

Отдаваните това лято плажове са по-малко от минали години, тъй като за някои вече има сключени договори за стопанисване или концесия. Други терени вече не се отдават, тъй като попадат в защитени зони или в свлачищни райони. Не се търсят наематели и за плаж северно от Дуранкулак на границата с Румъния, тъй като там няма изградена никаква инфраструктура.