сряда, 9 юни 2010 г.

AБТТА застава начело на европейския туризъм




Приоритети в работата на ЕКТАА представи днес новоизбраният президент на организацията и председател на АБТТА Ирена Георгиева. Тя бе избрана единодушно на този пост в края на миналата седмица за срок 2010-2012 гг.

Приоритет в работата на Европейската организация през периода на българския мандат е Европейското законодателство за защита на потребителите (Директива за правата на пътниците). Специално внимание ще бъде обърнато върху пакетните туристически пътувания (Директива за пакетните туристически пътувания, пакетните туристически ваканции и пакетните туристически обиколки) и защита правата на пътниците при пътуване с въздушен транспорт. Целта е да се регламентират по-добре и да се разширят правата на клиентите, каза Ирена Георгиева. Организацията ще работи за създаване на общи правила за обезщетяване и помощ на пътниците при отказан достъп на борда и отмяна или голямо закъснение на полети.

Според нея трябва да се регламентира също работата на агенциите, които работят онлайн, както и правата на пътниците при фалит на нискотарифни авиопревозвачи.

Позицията, зад която застава ЕКТАА е, че специфичното секторно законодателство, касаещо пакетните пътувания трябва да регулира също и т.н. динамично пакетиране, отчитайки всички аспекти на защита на потребителите.

Ревизията на Европейската директива съвпада със стартиране на експертната работа по разработване на нов закон за туризма в България. Консултациите, в които АБТТА, като председателстваща организация на ЕКТАА, ще участва на най-високо ниво в ЕК, предоставят уникална възможност за създаване на модерна нормативна рамка, отговаряща на всички Европейски законови изисквания и едновременно осигуряваща хармонична взаимовръзка между националните интереси и Европейските приоритети, посочи Ирена Георгиева.

Организацията ще работи също и за създаването на по-добри условия за туризъм за младежи, хора от третата възраст, туристи със специфични нужди и семейства с ниски доходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар