четвъртък, 9 септември 2010 г.

Единна ставка за всички видове туризъм






ЕК не е дала съгласие уеднаквяването на ДДС за туризма да влезе през 2012 г., както предлагаше браншът, съобщи на среща с депутати и големите туристически сдружения министърът на финансите Симеон Дянков.

Единното ДДС за отделните видове туризъм трябваше да бъде въведено още преди няколко години.

В писмо от ЕС, получено в МФ преди дни, страната ни се приканва да изравни ставката на ДДС в туризма , тъй като сегашното положение се счита за неравнопоставеност, заради което може да не бъде наложена глоба. В момента за организиран туризъм тя е 7%, а за индивидуален - 20 на сто. Проблем според туроператорите обаче е, че вече са сключени договорите с чуждестранни партньори през следващата година, заради което и поискаха изменението да влезе в сила през 2012 г.

Дянков защити тезата, че ефектът от готвените данъчни промени е минимален за бюджета и не е гонено повишаване на приходите чрез данъците, а само се изпълняват задълженията ни по договора за членство в ЕС.
В първоначалния си проект финансовото ведомство обяви, че единната ставка за туризма трябва да бъде 14%. Днес финансовият министър уточни, че цифрата е взета на база разговори по темата, които са водени през 2006 г. От асоциацията на туристическите агенции отново повториха тезата си, че според тях уеднаквяването трябва да бъде при 7% ставка и за организирани, и за индивидуални туристи. "Категорично казвам, че няма да се уеднакви на 7%, защото фискът ще загуби 15 млн. лв", каза обаче Дянков.

"С колегите направихме анализи и според нас организираните туристи в страната са около 90%, а индивидуалните - около 10%", съобщи председателят на асоциацията на туристическите агенции Донка Соколова. Тези цифри обаче усъмниха институциите. От финансовото ведомство съобщиха, че по техни данни индивидуалните резервации са поне 20 на сто, а членове на парламентарната икономическа комисия предположиха, че са и повече. "Свободно пътуващите туристи са много повече от 10%, но те по-лесно се крият", коментира депутатът от ГЕРБ Георги Икономов.

От туристическия бранш предложиха, вместо да се увеличава ставката над 7%, да се помисли върху събираемостта на данъците и таксите. Друго предложение беше всички, които се занимават с туризъм, да бъдат регистрирани по ДДС, независимо от обемите си на работа. Идеята обаче не срещнаха одобрението на представителите на правителството.

Още през следващата седмица туристическият бранш обеща да бъде готов с разчетите си за пътуванията в страната, които ще представи пред институциите. Въпросът с ДДС предстои да се обсъди и в парламентарната икономическа комисия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар