четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Храмовете на еротиката из Европа

Храмовете на еротиката

Най-евтино се влиза в сексмузея в Амстердам, най-големият е в Берлин

Всеки уважаващ себе си туристически център в Европа, от Барселона до Копенхаген се стреми да издига собствен музей на еротиката като още една атрактивна примамка за туристите. И колкото по-възбуждащи и даже шокиращи са експонатите в него - толкова по-интересен става и самият град. Ето какви културно-еротични преживявания очакват нашите туристи, ако са решили да се хвърлят във вълнуващите обятия на Европа.

От антични еротични скулптури и съвременни сексуални играчки се увличат дори и най-целомъдрените държави като Германия и Прибалтийските републики. Но най-голямо е безгрижието на еротиката в Амстердам, твърдят запознати.
Един от най-големите в света храмове на еротиката - този в Берлин, който годишно посещават над четвърт милион туристи, носи името на Беата Узе. Тази крехка жена, летец-изпитател през Втората световна война, създава след края на войната първата в Германия компания за търговия с еротични стоки, която впоследствие се разширява до огромен концерн. Това предприятие и до ден днешен е лидер на немския пазар в тази сфера, а името на Беата се превръща в легенда. Музеят, кръстен на нея, днес е една от най-посещаваните забележителности на столицата на Германия. В четириетажното здание се съхранява
колекция от 5000 експоната
включително множество еротични миниатюри от Азия и Индия, експонати от африканската култура и остров Бали. Цикълът произведения на китайски майстори "Брачни приказки" свидетелства за изтънченото отношение на източната култура към тази тема. А точно до тях като контрапункт, демонстриращ континенталните различия, е разположена експозицията на европейските образци. Помислено е и за собствената търговска марка - част от четвъртия етаж заема експозиция, посветена на Беата Узе и нейната история, а първият етаж е превърнат в сексшоп. Музеят работи от 9 сутринта до полунощ и всеки може да се полюбува на експонатите срещу 6 евро.
В столицата на Холандия, където еротиката във всичките й варианти е предостатъчно, музеят на секса се ползва с огромна популярност. На всичкото отгоре и
входът тук е най-евтин
от подобните музеи в Европа, и възрастовата граница за посетителите - най-ниска. Всеки, достигнал 16 години, може да се поучи от експозициите (в другите музеи границата е 18 години), а цената е само 3 евро. Музеят е открит още през 1985 г. и всяка година се посещава от половин милион туристи. В него могат да се видят събрани работи на Питър Фенди - известен австрийски майстор на еротични сцени и фаворит на Хабсбургите, изобразявал сексуалните фантазии на висшето общество при династията. Много любопитни са и колекциите на пощенски картички, карти за игра и събрани филми от холандската еротика, която открай време е известна в Европа. Но най-уникалният музей е може би този
в Прага - на сексиграчките
В триетажната сграда са изложени над 200 приспособления, свързани със секса - от старинните корсети, през поясите за вярност от викторианската епоха до много съвременни "специални устройства". Първоначално колекцията е събирана от Ориан Бицуоки, собственик на Музея на необикновените вещи в Сан Марино, в чиито ръце попадали между другите неща и много такива с еротичен подтекст.
Погледът на открития през 1997 г. Музей на еротиката в Париж е обърнат най-вече към съвременното изкуство. В четири от седемте зали на музея експозицията се сменя на всеки два месеца в зависимост от световните тенденции. Например по времето на футболния шампионат през 1998 г. музеят организира парад на голи модели с футболни топки - зрелище, доста забавно и не по-малко еротично. Останалите зали са посветени на класиката - японско еротично изкуство и изображения на сексуални сцени от Африка и Индия. Musee de l'erotisme работи от 10 сутринта до 2 през нощта, а цената на билета е 8 евро.
Музеите на еротиката в Копенхаген и Барселона освен обичайните експозиции имат и свои
оригинални трикове за привличане на посетители
В столицата на Дания например това са изображения, посветени на сексуалния живот на някои известни хора - като авторът на приказки Ханс Кристиян Андерсен и бащата на психоанализата Зигмунд Фройд.
Барселона пък удивлява хората с изтънчен сексуален вкус с експозиция на сцени от знаменитата Камасутра и еротични творби на утвърдени художници като Пикасо и Хуан Миро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар