четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Премиерски заплати

Станишев най-бедният премиер в Европа

Ангела Меркел - рекордьор по заплата сред държавниците на Стария континент



Сергей Станишев

Преди няколко седмици президентът Георги Първанов призова премиера Сергей Станишев, министрите и лидерите на политическите партии публично да обявят своите доходи и имуществото си. Държавният глава пръв даде пример в това отношение, последва го Станишев. Въпросът колко печелят държавниците обаче явно вълнува не само българското общество. Френският седмичник "Експрес" публикува тази седмица свое разследване за доходите и стандарта на живот на държавните и правителствените ръководители в световен мащаб. Изданието подчертава, че колкото по-развита е една демокрация, толкова по-достъпна е информацията за доходите на правителствените и държавните ръководители.
Най-добре платеният правителствен ръководител в рамките на Европейския съюз е германският канцлер Ангела Меркел, която получава заплата в размер на 21 262 евро. В дъното на класацията от колегите й от ЕС е премиерът на Словакия Микулаш Дзуринда с 2684 евро месечно възнаграждение. Министър-председателят на България, която се надява да стане член на ЕС следващата година, получава скромната заплата от 925 евро. За сравнение румънският му колега Калин Попеску Търичану взима почти двойно колкото него - 1745 евро.
След Ангела Меркел логично по размер на заплатите се нареждат премиерите на Ирландия, Франция, Люксембург и Австрия. Не е изненада, посочва "Експрес", че в дъното на класацията са правителствените ръководители на Словакия, Малта, Полша и балтийските страни. Президентът на Латвия Вайра Вике-Фрайберга дори намира повод за шега в този факт: "Ако трябваше да разчитам единствено на президентската си заплата (3405 евро), бих носила винаги една
и съща рокля." Нейният литовски колега Валдас Адамкус дарява цялата си заплата (6333 евро) за благотворителност. Той покрива нуждите си с $60 000 годишна пенсия, която получава от САЩ, където е живял в изгнание и заемал високопоставена длъжност. Унгарският премиер Ференц Дюрчани, който има солидно състояние, също дарява цялата си заплата.
Френският президент Жак Ширак получава 6075 евро, но това не са всичките доходи на държавния глава. Той получава пенсии за предходните висши постове, които е заемал, и така доходите му на месец са около 18 892 евро. Премиерът Доминик дьо Вилпен получава 20 206 евро заплата.
Стандартът на живот на европейските лидери също е доста различен. Има държави, в които премиерите нямат на свое разположение официална резиденция, какъвто е случаят с Люксембург и Ирландия. Финландският премиер трябва да плаща наем, ако иска да ползва резиденцията. Обратно - годишните разходи на италианското президентство редовно са обект на критики, тъй като възлизат на около 217 млн. евро. Това е около 48 пъти повече от бюджета, с който работи гръцкото президентство. В своята декларация за 2002 г. в графата "автомобили" Жак Ширак пък е посочил, че притежава само едно "Пежо 205" от 1984 г. За сметка на това в автомобилния парк на Елисейския дворец има около 50 коли. Коронованите особи на Европа също се радват на нелоши годишни издръжки. Шведската корона получава около 5,2 млн. евро, а датската кралица Маргрете - 8,3 млн. Белгийският монарх Албърт II се ползва с около 6 млн. евро, а холандската кралица Беатрикс - с 3,88 млн. Британската кралица Елизабет Втора получава годишна издръжка от 15,526 млн. евро.
В ЕС има относителна прозрачност по отношение на доходите на държавниците, отбелязва "Експрес". В някои случаи обаче в Северна Европа има повече прозрачност в сравнение с Южна Европа. В скандинавските страни например заплатите на премиерите могат да бъдат видени на интернет сайтовете на правителствата, докато в Италия тази информация е доста по-трудно достъпна.
И ако в Европа е сравнително лесно да узнаеш заплатите на държавниците, положението на някои други континенти не е толкова розово. Ако трябва да се вярва на думите на кубинския президент Фидел Кастро, то той получава едва 32 евро на месец и няма лични спестявания. Неотдавна обаче сп. "Форбс" обяви, че кубинският лидер има състояние от $900 млн., което предизвика гневната му реакция. В някои други латиноамерикански страни обаче през последните години има известен напредък. Новият боливийски президент Ево Моралес например от март тази година се задоволява само с 667 евро месечна заплата. В Бразилия много държавни служители печелят повече от президента Силва да Лула, който получава около 2900 евро. Той обаче разполага с "корпоративна" кредитна карта,
с която да покрива разходите си при нужда.
В САЩ всеки американец може да види данъчната декларация на президента, чиято заплата е публично известна. Знае се, че за 2004 г. например US президентът Джордж Буш е декларирал 524 141 евро и че е платил 161 504 евро данъци. Той притежава и ранчо от 640 хектара, оценявано на около $5 млн., и съкровищни бонове за около 3,11 млн. евро и т. н. Заплатата на президента се е удвоила в сравнение с 2001 г., но въпреки това остава по-ниска в сравнение със сумите, които печелят шефовете на големи компании.
Руският президент Владимир Путин през 2004 г. почти удвоява своята заплата и от 70 000 рубли тя става 146 853, т. е. близо 4250 евро на месец. Властите обаче не уточняват какъв е размерът на представителните разходи на президента.
Известно е, че държавата поема разходите, свързани не само с работата на държавния глава, но и с неговия ежедневен живот, издръжката на семейството му, почивките му. Две цифри обаче са показателни за размерите, с които работи Кремъл: през 2006 г. предвидените разходи за президентската администрация са на стойност 160,5 млн. евро, а тези на правителството - 23,4 млн. евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар