четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Паметник на българо-съветската дружба

град Варна

кв.Аспарухово

Паметникът на българо-съветската дружба се намира в квартал Аспарухово във Варна, в лявата част- преди разклона за Галата. Построяването на паметника е пряко свързан с изградения на брега на езерото "Сух док" и жилищен комплекс "Дружба". Докът носел кодовото име "Обект 586", строежът му започнал в края на 1952 година. Предназначението му било свързано с извършване на докови и аварийни ремонти на съветски артилерийски крайцери в случай на нова война. Строителството на жилищния комплекс "Дружба" бил започнат през 1953 г., поради нуждата на жилищни блокове за работниците на "Сухия док". Комплексът бил открит на 4 септември 1954 г, 17 месеца след първата копка. Месец по-късно, начело със скулптура Христо Боев започнало изграждането на паметника в чест на новия жилищен квартал, когато в българо-съветска дружба работниците построили зданията. За паметника работели каменоделците Шербетов и Николов, а също и Агоп Берберян - същият, който 20 години по-рано помогнал за облицоването на колонадата на главния вход на Морската градина. Най-отгоре на паметника било поставено каменно цвете, на което поставили бронзова петолъчка.
На 6 ноември 1954 г, само 16 дена по късно от началалото на изграждането на паметника, издигащ се над 8 метра той бил тържествено открит.
На монуменента върху мраморни плочки е изписано :
западната част: Жилищният комплекс "Дружба" е построен с неоценимата помощ на великия Съветски съюз. Той е свидна рожба на българо-съветската дружба 2.IV.1953 г- 2.IX.1954 г."
На източната: За българския народ дружбата със съветския съюз е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество

1 коментар:

  1. Ето на това му се вика комунистическа дружба между отделните държави-България и Русия

    ОтговорИзтриване