вторник, 27 октомври 2009 г.

Готвят Странджа за първи биосферен парк в страната

Странджа планина да стане първият в страната модерен биосферен парк в съответствие с ангажиментите на България към ЮНЕСКО. Дейностите по подготовка на документацията и номинирането на уникалната територия ще реализира екипът на Българската фондация Биоразнобразие/ БФБ/.

Това са част от задачите по проекта "Опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина", чийто старт беше обявен днес. Проектът ще продъжи до април 2011 година. Целта е постигане на хармонично съжителство между хората и природата в Странджа чрез демонстриране на ползите за местните хора от защитените територии и активното им въвличане в опазване на биоразнообразието.

"Идеята е да се подмомогнат местните общности да развиват малък семеен, устойчив бизнес, който да привлича туристи към тази територия. Екипът на проекта ще съдейства за повишаване разбирането на местните жители как да използват позитивите на територията и чрез развитието на "селски туримъм" да живеят по най-добрия начин в хармония с природата" –коментира Румяна Иванова, изпълнителен директор на БФБ.

Другата косвена задача е да бъде опазена територията на Странджа планина от строителството на хотели за масовия туризъм, защото според екозащитниците, тя има много други възможности освен тази. Ще бъдат приложени и моделни проекти за опазване на видове и хабитати с въвличането на местни заинтересовани страни.

"Хармоничното съжителство между хората и природата в световен мащаб най-лесно и приятно се случва с концепцията за биосферните резервати. Затова искаме да осъществим процеса на подготовка на тази територия за създаването на първия биосферен парк", каза още Иванова.

Проектът ще се изпълнява от БФБ в партньорство с Дирекцията на ПП "Странджа", Българския национален комитет по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО и Департамента за управление на природата към Норвежкото министерство на околната среда. Цялостното управление ще бъде осъществявано от БФБ чрез централния офис в София и новосъздадения офис в Бургас.

Средствата за реализация са осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия) и са в размер на 519 780 евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар