вторник, 27 април 2010 г.

Туристическият бранш и Музикаутор може да се договорят до месец

До месец може да бъде финализирано споразумението за спазване на авторското и сродните му права в обектите на
туристическия бранш, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това е станало известно на среща в Министерството на културата /МК/, в която са участвали заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев, представители на туристическия бранш и на творческите сдружения ПРОФОН, "Музикаутор", АБРО и др.

По закон собствениците на туристически обекти - хотели, заведения и др., трябва да плащат такса за излъчваната в тях
музика и филми, но на практика това не се случва навсякъде. Туристическият бранш настоява при определянето на таксите да се взима предвид сезонността, натовареността на хотелите и други подобни фактори. Представителите на творческите сдружения не възразяват за такова диференциране, но споразумение за размера на тарифите не е постигнато, се посочва в съобщението.От три години между двете спорещи страни се водят преговори за постигане на рамков договор.

"Проблемът опира до несъвършенствата в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и до начина, по който се
определят размерът, събирането и отчисляването на таксите за публично ползване на музика и филми в туристическите обекти. Няма подписана рамка за това", казва заместник-министър Маринов, цитиран в съобщението. До края на май промените в ЗАПСП ще влязат за одобрение в Министерския съвет и се надяваме до края на юли да влязат в сила, е съобщил заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев.

Двете страни от масата на преговорите и държавата в лицето на МИЕТ и МК са постигнали почти 70 процента съгласие по
спорните въпроси. До средата на май хотелиерският и ресторантьорският бизнес ще направят предложенията си до
творческите организации за крайни цени на своите услуги. В тях ще бъдат калкулирани и тарифите за авторските права на
ползваните произведения на изкуството. Те ще бъдат съобразени с договарянията в туризма, които се правят с година предварително.Според експертите предстоящото споразумение ще извади "на светло" легалните оператори в бранша и ще "отсее" сивия сектор

Няма коментари:

Публикуване на коментар