вторник, 27 април 2010 г.

Десет плажа по Северното Черноморие се дават под наем за 5 години

По темата

Министерството на регионалното развитие обяви търгове за 17 плажа - 22 апр

Отдават с 30% по-евтино плажове в Бургаско - 12 апр

Промениха методиката за определяне на минималния наем на морските плажове - 25 мар
Десет плажа по Северното Черноморие са обявени от областна администрация за отдаване под наем за 5-годишен период. Предвидено е имотите, изключителна държавна собственост, да се разиграват на търг с тайно наддаване на 27 май. Още на следващия ден комисия ще определи победителите и ще сключи договори за стопанисването на пясъчните ивици.

Най-високи начални цени са определени за плажовете в община Шабла, макар традиционно да остават неохраняеми заради липса на кандидати. Рекорд държи пясъкът до къмпинг "Добруджа" с 61 050 лв. Следват го плажът до къмпинг "Космос" /в близост до граничното село Дуранкулак/ с 34 384 лв. начална цена и ивицата до Шабленска Тузла с 33 837 лв.

Плажът "Божурец-Топола 1" в Каварненско се дама само за 1 740 лв. Най-скъпият каварненски плаж е "Иканталъка 2" с цена 15 577 лв. "Божурец-Топола 2" и "Божурец-Топола 3" се отдават съответно за 4 805 и 10 309 лв. Евтини в сравнение с шабленските са и плажовете край Балчик. Наддаването за пясъчната ивица "Робинзон 2" ще започне от 3073 лв. "Тузлата" е с начална цена от 6 985 лв., а плажът до международния детски лагер в Кранево се отдава за 29 838 лв.

От администрацията уточняват, че обявените наемни цени са валидни само за първата година от договора. За всяка от следващите години сумата ще бъде индексирана.

Цените са определени от министерството на регионалното развитие и благоустройството и са на базата активна площ, обясни за "Дневник" Ангел Драгостинов- началник отдел "Регионално развитие и административен контрол" в областната администрация. Той уточни, че цените тази година с с 30% по-ниски от миналогодишните. По-евтина е и тръжната документация.

Отдаваните това лято плажове са по-малко от минали години, тъй като за някои вече има сключени договори за стопанисване или концесия. Други терени вече не се отдават, тъй като попадат в защитени зони или в свлачищни райони. Не се търсят наематели и за плаж северно от Дуранкулак на границата с Румъния, тъй като там няма изградена никаква инфраструктура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар