четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Заменят туристическата такса с общински данък?

Замяната на туристическа такса с данък ще се въведе по предложение на местната власт. Според Националното сдружение на общините много от хотелиерите укриват точния брой на туристите, за да си спестят част от данъците. Това съобщи днес БТА, позовавайки се на източник от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Новата схема на облагане е по-обвързана с броя на туристите, са обяснили от министерството. Туристическата такса ще се плаща от клиентите, а не от хотелиерите. Хотелиерите обаче ще дължат своеобразен минимален данък на общината в началото на годината. Той ще се изчислява на база легла в хотела, категория и минимална заетост, която ще определя общината. Таксата ще има минимални и максимални нива според категорията и броя на леглата. Предстои конкретните размери да се уточняват от експерти на финансовото и икономическото министерство вероятно в понеделник.
Крайморските общини губят милиони от укриването на туристическа такса. Това е коментирал общинският съветник от Несебър Венелин Ташев, цитиран от БТА. По думите му приходите от туристическа такса в община Несебър са 3 милиона лева. "Не знам колко трябва да е реално, но ако се изчисли в зависимост от легловата база, тя може да нарасне на 6-8 милиона лева, заяви Ташев.
Около 1 милион лева губи пък община Приморско от укриването на туристи според кмета Лиляна Димова. По официални данни леглата в хотелите и квартирите в
Приморско и в близкия курорт Китен са малко над 14 000, по неофициални обаче се движат между 70 и 100 000.

Няма коментари:

Публикуване на коментар