четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Русия налива милиарди във входящия туризъм

352 млрд рубли /над 8 млрд евро/ ще инвестира Русия през следващите пет години с цел увеличаване броя на чуждите туристи в страната. Средствата са гласувани от правителството, което е взело решение да предприеме мерки за нарастване на туристическия поток от чужбина. Средствата ще се инвестират за модернизиране на инфраструктурата, обучение на персонала и повишаване на квалификацията му, както и за мощта рекламна кампания зад граница.. Очаква се мерките да доведат до увеличаване броя на туристите до 40 млн души или 20 пъти повече, отколкото в момента.

Пред агенция Франс прес заместник-министърът по туризма и спорта Надежда Назина е заявила, че правителството ще направи всичко, което зависи от него, за да се увеличи драстично туристопотокът. В същото време медиите припомнят, че през 2009 г. Русия е посетена едва от 2,3 млн чуждестранни туристи. Данните на статистиката автоматично поставят страната далеч от топ-позициите на най-търсените туристически дестинации, коментира онлайн изданието www.tourprom.ru. За сравнение се посочва броят на чуждестранните туристи, посетили през миналата година водещите туристически дестинации Франция и САЩ – съответно 74 и 55 млн души.

Заедно с това туроператорите, които водят туристи в Русия, смятат, че има много пречки за реализиране на проекта за превръщане на страната в туристически рай и една от водещите световни туристически дестинации.

Според тях ахилесова пета на руският туризъм са скъпите визи, проблемите с инфраструктурата и липса на елементарна информация за страната. Според вицепрезидента на Асоциацията на турепораторите на Русия /АТОР/ Владимир Канторович, цитиран от изданието, всички тези проблеми трябва да се решават комплексно, в противен случай положението ще стане още по-тежко. Според асоциацията премахването на визи за туристите от ЕС значително би увеличило туристопотока в Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар