петък, 13 ноември 2009 г.

Музей на бирата "Загорка" откриха в Стара Загора





Пивоварната на "Загорка" АД вече приема първите си посетители, с което официално се поставя началото на бирения туризъм в България. Сред първите гости, които имаха възможност да узнаят тънкостите при приготвянето на бира Загорка, както и да научат подробности от историята на марката и установените пивоварни традиции на компанията бяха кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев, изпълнителният директор на компанията Рууд ван ден Ейнден и представители на различни културни институции в града, допринесли за реализирането на инициативата "Светът на Загорка".

"Светът на Загорка" предлага на почитателите на бирата туристическа обиколка на пивоварната, съчетана с експозиция, представяща експонати и снимки от богатата история на марката и компанията. Единственият по рода си бирен тур дава възможност на посетителите да видят отблизо медните съдове, в които се вари бирата, да влязат в зоната за ферментация и да разгледат поточните линии за бутилиране. По време на обиколката си те могат да разгледат и музейната сбирка, посветена на историята на "Загорка" АД.

Експозицията има сертификат от Министерството на културата, което я превръща в първия официален музей на бирата в България. Тя предлага богата колекция от над 130 автентични експоната – архивни снимки, технологични уреди, книги, документи, медали, рекламни материали, отварачки, кенове, бутилки, чаши и др. В експозицията се отличават няколко уникални експоната – бирена бутилка от 1902 година (от когато съществува пивоварната) с релефно изображение "Парна пивоварна Бъдещност" и запазен кен с първата безалкохолна бира "Загорка Вита".

Всички експонати в сбирката са дарени от жители на град Стара Загора и служители на пивоварната, участвали в кампанията "Да съберем музея на Загорка", която стартира в началото на тази година. Най-активните дарители бяха наградени лично от изпълнителния директор на "Загорка" АД Рууд ван ден Ейнден с пътуване до Амстердам и посещение на Музея на бирата на Хайнекен.

Всяка туристическа група, която посещава "Светът на Загорка", ще бъде придружавана от екскурзовод, който ще превежда посетителите през пътя на пивоварния процес и историята на компанията. За финал туристите ще имат възможността да дегустират нефилтрираната бира на "Загорка" , която може да се опита единствено в пивоварната а на изхода ще получат и специален подарък от компанията. Цената на тура е само 6 лв. като той е отворен както за индивидуални посетители, така и за групи с големина между 6 и 12 души. В момента компанията води преговори с няколко туристически агенции за предлагането на музея и тура като туристическа атракция на групи. От компанията обещават, че ще работят активно за обогатяването на експозицията, както и за развитието на целия бирен тур, който в бъдеще ще обхване още повече помещения и подробности от просизводствения процес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар