сряда, 4 ноември 2009 г.

TV 7 -Новата-стара телевизия с национален ефир?!!

На свития рекламен пазар освен националните телевизии bTV, "Нова тв", ProBG и БНТ има и пети играч, който ще се бори за зрители и рекламни приходи - ТВ7.

В края на мандата на предишното правителство телевизията, доскоро част от медийната мрежа на Ирена Кръстева, получи 58 ефирни честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), което й дава възможност да покрие почти цялата територия на страната. За да получи честотите, властимащите се намесиха и дори промениха закона. Особеното при честотите на ТВ7 е също като при ProBG (бившата ТВ2) - разрешителните за тях са издадени поотделно за всеки град, тъй като ТВ7 няма национален програмен лиценз. Създаденият от ProBG прецедент обаче ще помогне и на ТВ7 да работи като национален канал.

Телевизията ще се опита да влезе в медийната А група в доста труден момент. Според данните от официалния мониторинг на агенция TNS/TV Plan за първите девет месеца от 2009 г. инвестициите в тв реклама са спаднали с около 20%. Най-вероятно спадът е още по-голям, защото агенцията не изчислява различните отстъпки, които телевизиите дават на клиентите си.
Очевидно ТВ7 вече взема мерки да промени позициите си на пазара и това пролича в осветляването на новите й собственици и назначаването на нов мениджърски екип. От тази седмица официално каналът е с нов управляващ директор - Светлана Василева , която бе генерален директор на Fox International Channels и първи директор на bTV при създаването на канала. През октомври бе променен и съставът на съвета на директорите. В него влизат Александър Пайр - председател на съвета на директорите, Евелина Колева - зам.-председател на съвета на директорите, и Светлана Василева.

Преговорите с Василева започнаха още през лятото, а тя зае позицията в средата на октомври. В следващите няколко месеца ТВ7 ще направи сериозни инвестиции в цялостното преструктуриране на медията, в техническото обновление и в програмното съдържание. Първата сериозна инвестиция е закупуването на 58 предавателя, чиято пазарна стойност се определя на цена от 4-5 хил. евро (за един предавател). До края на ноември те трябва да бъдат инсталирани, защото в противен случай собствениците на телевизията рискуват да загубят лиценза си. В него е определен срок да започне излъчване най-късно до началото на декември.

Кой стои зад ТВ7

Ръководството на медиата официално обяви, че "през май 2009 г. в "ТВ Седем" ЕАД настъпи промяна в едноличния собственик на капитала. Собственик на медията стана австрийски фонд, специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите. Техен финансов консултант е Цветан Василев, председател на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ), пише в официалното прессъобщение. Василев представлява интересите на собствениците, но самият той не е собственик. Той ще взима процент от печалбата и носи определен риск от потенциалната загуба. Пред "Капитал" източници, запознати със сделката, казаха, че КТБ е финансирала частично сделката. По този начин се разпределя рискът. Така при печалба двете страни ще делят при определено съотношение след покриване на инвестициите.

Цветан Василев и има и други интереси в медийния бизнес. КТБ финансира сделките за покупка на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач" и "Експрес". Цветан Василев е замесен още и в смяната на собствеността на най-тиражния български вестник "Уикенд". Той беше купен от все още неизвестна публично компания, за която се предполага, че отново стоят участниците и в другите вестникарски сделки на Цветан Василев - депутатът от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

Австрийският фонд, който влезе преди време в ТВ7, не е стратегически инвеститор. Схемата, по която придобива канала, е с цел да я препродадат след увеличаване на пазарния дял по примера на "Диема" и ТВ2 (сега ProBG). Планират се нова програмна схема, нови лица, нови предавания, като задачата е да се вдигне пазарният дял в рамките на три до пет години, след което каналът да бъде продаден на стратегически собственик.

Светло бъдеще

Ръководството на канала и управителният съвет имат за цел в бъдеще да качат телевизията и на мултиплекс и тя да започне да излъчва цифрово. Това вероятно няма да е трудно, като се има предвид, че Цветан Василев е свързан и със сделката за продажба на излъчвателния комплекс на БТК - НУРТС, който ще бъде в основата на цифровизацията. В момента НУРТС е собственост на "БТК груп", но се водят преговори за продажбата му на консорциум между българското дружество "Инкомс телеком холдинг" и австрийската фирма ORS. Управляваната от Цветан Василев банка може би ще участва във финансирането на сделката. Но е много възможно този сценарий да не се реализира. Факт е, че с още един играч на пазара на националните ефирни канали битката за зрители ще е много по-оспорвана и интересна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар