сряда, 13 януари 2010 г.

Чавес обезценява венецуелската валута

Хиляди венецуелци панически се втурнаха да пазаруват вносни стоки през изминалия уикенд, след като президентът Уго Чавес изненадващо обяви късно в петък девалвация на венецуелската парична единица боливар. Той обяви решението си в момент, когато по-голямата част от хората гледаха бейзболен мач и разбраха какво е станало чак към обед в събота. Според Чавес от понеделник боливарът ще има два различни установени от правителството обменни курса в зависимост от употребата му.

Всички вносни стоки, които не са от първа необходимост, ще се търгуват по обменен курс от 4.30 боливара за един долар, което е двойно увеличение спрямо днешното съотношение на двете валути, отбелязва АФП. Този завишен курс засяга леки коли, бяла и черна техника, различни електронни и телекомуникационни уреди, химични и нефтохимични продукти, напитки, тютюн и др.

В опит да успокои по-бедните венецуелският държавен глава заяви, че за продуктите от първа необходимост обменният курс на боливара спрямо долара ще бъде 2.60 към 1, т.е. девалвацията тук е "само" 17%. Според експерти обаче обезценката, която е първата от 2005 г. насам, неизбежно ще повлече след себе си поскъпване на всички стоки. Петролният сектор е сърцевината на венецуелската икономика и това прави страната уязвима при резки промени в световните цени на петрола, което пък влияе на зависимостта й от широкия спектър вносни стоки.

Правителството призна, че цените ще се вдигнат, но увери гражданите, че това ще става плавно. Контролираните от държавата медии избягваха да използват понятието "обезценяване" и го заменяха с "коригиране". Въпреки това броени часове след обявяването на новината в страната настъпи небивало пазарно оживление, а повечето магазини за електротехника се оказаха под истинска обсада от хиляди желаещи да се сдобият с телевизор, хладилник или компютър на "стари" цени, коментира Ройтерс.

Основната цел на държавната мярка е да подпомогне публичните финанси, които пострадаха сериозно покрай намалелите заради световната криза приходи от петрол. Според наблюдатели по този начин Чавес се надява и да увеличи популярността си преди насрочените за септември избори.

Девалвацията обаче се очаква да има краткотраен благоприятен ефект. За сметка на това тя може сериозно да навреди на венецуелската икономика, която и без това продължава да се свива. В опита си да развие социализъм през последните години Чавес направи немалко сериозни промени в икономическия курс, сред последствията на които е годишната инфлация от над 25% - най-високата в Америка, отбелязва Ройтерс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар