петък, 26 март 2010 г.

ТУИ: Румънският туризъм изостава седем-осем години след българския

Румъния е 7-8 години след България що се отнася до развитието на туризма и не привлича чуждестранни инвестиции, докато съседната й страна осъществи значителен напредък вследствие на приватизацията в сектора, смята Детлеф Хьоне, директор на немския туроператор ТУИ за Мароко, Румъния и България.

"България осъществи значителен напредък след приватизацията в сектора, а Румъния за съжаление не успява да привлече чуждестранни инвестиции. Тук имам предвид и международните хотелски вериги, които отсъстват в Румъния. Що се отнася до развитите на туризма, то Румъния е 7-8 години след България", заяви Хьоне за Дойче веле. Представителят на ТУИ смята, че Румъния има всички природни дадености, необходими, за да бъде тя успешна туристическа дестинация, но не рекламира подобаващо туристическите си възможности.

"В Румъния има всичко, което би заинтересувало турист от друга страна. За германците по-специално, са атрактивни градовете в Трансилвания - Сибиу, Брашов, които изглеждат превъзходно. Сибиу през 2007 година бе Европейска столица на културата, но Румъния не използва, за съжаление, дори и подобно събитие, за да рекламира туризма си. През 2007 година бе нужна повече активност в тази посока", допълва Хьоне.

Друг проблем, с който се сблъсква Румъния, е късият сезон, недостатъчен, за да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори, които имат интерес да развиват дейност в сезон с продължителност най-малко шест месеца. "Трудно е, защото сезонът в Румъния започва чак юни. Нашето лятно предложение - програмата "Слънчев бряг", е с 3-4 седмици по-къса за Румъния, отколкото за курортите в България. Този период от три месеца и малко в Румъния е прекалено къс за привличането на чуждестранни инвеститори, които имат интерес да развиват дейност през цялата година или най-малко в период от шест месеца. За съжаление подобно нещо не е възможно на румънското черноморие", казва директорът на ТУИ за Мароко,
Румъния и България.

През 2006 година туроператорът ТУИ се отказа да води туристи в Румъния и извади от рекламния си каталог румънските
туристически курорти, недоволен от условията за настаняване, високите цени в хотелите, шума и липсата на чистота в селищата по морето. Германската група ТУИ постави четири условия, за да се върне на пазара в Румъния. Първото бе, че границите на сезона трябва да бъдат ясно определени и той да започне най-късно на 15 март и да се закрие на 15 септември.

Второто условие бе да има директни полети от градове в Германия до Констанца на "конкурентни" цени. ТУИ поиска също министерството на туризма да започне рекламни кампании за промотиране на дестинацията Румъния. Последното условие на ТУИ бе цените в хотелите по румънското крайбрежие да бъдат конкурентни. Тази пролет ТУИ се завръща в Румъния с чартърни полети между Мюнхен и Констанца. Компанията, която ще осъществява полетите, които започват от 18 май, е Еър Берлин.

През месец февруари генералният директор на ТУИ Румъния Тим Гросе заяви, че бюджетът, предвиден за реклама на румънския туризъм в чужбина, който възлиза на около 5 милиона евро тази година, е прекалено малък и би трябвало да сеувеличи, за да бъдат постигнати задоволителни резултати. Неговото мнение се споделя и от Сдружението на националните туристически агенции в Румъния.

Гросе е на мнение, че броят на германските туристи, които идват в Румъния чрез посредничеството на ТУИ, може да
нарасне само, ако и румънската държава направи по-големи инвестиции за реклама на немския паза

Няма коментари:

Публикуване на коментар