петък, 15 октомври 2010 г.

Георги Щерев пред 24 часа: 9% ДДС ще фалират туризма



Девет процента ДДС ще фалират туризма, казва в статия в "24 часа" председателят на Съюза на хотелиерите на Златните пясъци Георги Щерев.

Той напомня, че туризмът не може да понесе увеличаване на ставката, защото в условията на криза хотелиерите вече намалиха цените с 25-30%, разходите им през последните две години нараснаха, а повечето имат сериозни кредитни задължения. "Ако ставката се вдигне, единственият разход, върху който можем да влияем, за да оцелеем, е намаляване на персонал и заплати, което ще предизвика 2 негативни ефекта: влошаване на качеството на продукта, водещо до недоволни туристи и рекламации (от което ще загубим клиенти), ще доведе до фалити и до намалени приходи във фирмите и хазната; безработица или по-кратък период на заетост на персонала", казва шефът на сдружението.

Според него компенсирането на недостига в бюджета, който е едва 15 млн. лв по това перо, може да стане чрез засилен контрол, по-добра работа на международните пазари, изсветляване на сивия сектор. Той напомня и че туризмът е секторът, в който минималните осигурителни прагове догодина ще се увеличат най-много.

Няма коментари:

Публикуване на коментар