петък, 26 февруари 2010 г.

Туристическото райониране в България-готово за 1,5-2 години

България може да усвои 15-16 млн лв по оперативна програма "Регионално развитие" през 2010 г. Средствата са за реклама на България като туристическа дестинация, каза при откриването на международната туристическа борса "Ваканция и СПА 2010" зам.-министърът на икономията, енергетиката и туризма Иво Маринов. Бюджетът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в частта туризъм е 3,1 млн лв, припомни той. Според него туризмът в България може да се развива чрез подобряване на координацията между държавните институции и местната власт, както и чрез използване на оперативните програми, които имат отношение към туризма.
Паралелно с изложението се проведе и конференция на тема "Туристическо райониране на България", организирана от министерството. Целта на форума бе да събере възможно най-широк кръг от мнения за бъдещото туристическо райониране в страната. Очаква се новото туристическо райониране да бъде въведено с проектозакона за туризма, който се разработва в момента. Има три варианта за деление на страната: на териториален принцип, на продуктов принцип или комбинация между двете. "Ще чуем различните мнения и ще се спрем на конкретен модел, който ще залегне в новия закон за туризма", каза Маринов. По думите на заместник-министър Маринов туристическите райони вероятно ще бъдат определени според сегашните планови райони или по географски и продуктов признак.
Между 200 и 500 хиляди лв ще струва районирането и ще продължи поне 1,5-2 год., стана известно по време на дискусията. Туристическо райониране ще една от основните теми, които ще загелнат в новия закон за туризма. Законът ще даде правната ре една рамка за тях. Иво Маринов очаква до края на третото тримесечие законът за бъде внесен за одобпрение от правителството и парламента.
Регионален маркетинг и пхрограми за публични инвестиции – ФАР, САПАРД ОП Регионално развитие и пр.
Утре МИЕТ ще е домакин на конференция, посветена на конкурентоспособността на българския туристически продукт. През миналата година страната ни е била посетена от 5.7 млн. чуждестранни туристи, според определенията на Световната организация по туризъм. Това е незначително намаление с 0.7% спрямо 2008 г. Приходите от международен туризъм през този период са на стойност 2.6 млрд. евро – с 0.9% повече спрямо 2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар