петък, 26 февруари 2010 г.

България -домакин на Световният борд по туризъм

Туристическият бранш ще лобира за издаване на мнoгoкратни визи за руски и турски бизнесмени. Това каза пред журналисти председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благoй Рагин при откриването на туриситческа борса "Ваканция" в София.

По думите му през 2010 г във фокуса на туристическия бранш ще са българските туристи, както и гостите от съседните балкански държави. На конгреса в Белград България беше обявена за домакин на Световния борд по туризъм, който ще се проведе от 18 до 23 май в Слънчев бряг и Златни пясъци. Искаме чрез лобиране на такова ниво, да компенсираме средствата, които ни липсват за реклама. Искаме да кажат за нас нещата така, както ги виждат", заяви Рагин.

Какво ще бъде лятото засега е трудно да се каже, категорични са туроператорите. По-голяма яснота ще има след борсите в Берлин и Москва, които са основни за българския туризъм. Засега се залага на големи намаления за ранни записвания, които достигат до 30%. Според Нели Санданска, член на УС на БАТА, трябва спешно да се направи нещо за облегчаване на визовия режим за руските туристи, ако искаме да сме конкурентоспособни на международния туристически пазар. В момента България е страна с най-скъпи визи и най-големи трудности за поручаването им в сравнение с нашите конкуренти, категорични са туроператорите.

Според заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов България ще предложи на посетителите си националните бази за туризъм - морски и зимен ски туризъм, както и балнео- и СПА, културен и екотуризъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар