неделя, 27 март 2011 г.

Календарът на бирените фестивали през 2011 г. вече е известен

Календарът на бирените фестивали през 2011г вече е на разположение на любителите и ценителите след като всички бирени центрове обявиха плановете си за тази година.

Биреният сезон вече започна с деня на Свети Патрик, който се чества на 17 март в Ирландия. По време на фестивалната седмица столицата на Ирландия Дъблин посрещна хиляди гости от чужбина и ирландци,, пристигнали в зелената държава, за да се насладят на празничната атмосфера. Те можаха да присъстват на карнавални шествия, да посетят местните пъбове, където да опитат класически тъмен ейл с ярко изразен вкус на хмел, както и световно известните марки Guinness и Kilkenny.

Чешкият бирен фестивал е млад, но вече набира популярност не само в страната си, но и в чужбина. Той се провежда от 12 до 28 май в столицата Прага вече трета година. Посетителите могат да опитат над 70 марки местна бира с най-високо качество, както и да участват в уличните празненства. Фестивалът се откроява със собствената си валута - "бирен талер". Тази година входът ще е безплатен, а бирата ще се продава на една цена.

Макар че не се смята за бирена държава, Русия вече имат деветгодишен опит в организирането на бирени фестивали в Москва и Санкт Петербург. Особено място заема Големият московски фестивал на бирата, който отскоро е и международен. В Олимпийския комплекс Лужники в началото на лятото ще бъдат представени 150 вида бира от Русия, Германия, Украйна, Беларус, Чехия и Белгия и още толкова мезета към него. Огромни павилиони, просторни цветни шатри, улични кухни и дървени сцени гарантират много бира и веселие.

Страната на пъбовете – Великобритания, кани любителите на бирата в Лондон на бирен фестивал, който ще се проведе от 2 до 6 август т.г. На празника ще бъдат представени 350 вида ейл, стотици видове ябълков и крушев сайдер, както и над 300 вида бири от други държави. Конкурси на старинни песни, жива музика, игри и атракции ще разнообразяват времето на посетителите. Освен място за развлечения биреният фестивал е и сцена, на която се представят и биват избирани най-добрите марки бира, както и на най-добра пивоварна. Печелившият се задължава следващата година да участва с нов вид собствена бира, създадена специално за фестивала.

От 6 до 8 септември Гранд плас в Брюксел посреща на традиционния Белгийски бирен фестивал ценители от Белгия, Франция, Холандия и Люксембург. Те идват тук, за да опитат най-добрите сортове, представени от 30-те белгиййски пивоварни. Освен традиционните видове тук могат да се намерят и плодови бири – малинова, вишнева, лимонова, ментова и пр. Особено място заемат манастирските бири. Цената е народна – 1 евро за халба.

Октоберфест в Мюнхен е фестивалът, който няма нужда от представяне, просто защото е станал нарицателно за бирени празници. Стартират третия уикенд на септември и продължават няколко седмици, събирайки почитатели на бирата. Онези, които искат да направят дегустационен тур из 14-те павилиона, е препоръчително да си запазят предварително места в шатрите. Особеност на феста е, че бирата се вари специално за него, отлежава по-дълго, има специфичен вкус и алкохолно съдържание между 5,2 и 6%.

Американският Денвър посреща любители на бирата от 3 до 5 октомври. Големият фестивал на Денвър се провежда от 1982 г. И събира ежегодно над 20 хиляди почитатели и познавачи на бирата. Казват, че това е фестивал с най-голям избор на бири в света. Тук посетителите няма да намерят пивоварни с вековни традиции, но пък участниците предлагат само най-добрата си продукция.

След това любителите на бирата могат да се завърнат в Европа, където да направят истенски бирен маратон, посещавайки празниците в Щутгарт /септември-октомври/, Стокхолм /септември/, Антверпен /ноември/ и Уелс /ноември/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар