понеделник, 21 март 2011 г.

Туристическият бранш очаква по-силен летен сезон


По-засилен интерес към българските морски курорти, увеличени ранни записвания, очаквания за по-добър сезон. Такива са нагласите на туристическия сектор след приключването на трите най-големи международни борси преди началото на лятото - ITB в Берлин, както и MITT и Intourmarket в Москва. Засега се отчита увеличение на записванията от всички пазари без Великобритания, като основната причина е раздвижването на икономиките в тези страни.

15-25% е ръстът в записванията на германските туристи
20-40% е увеличението при руснаците

Освен външните фактори туроператорите казват, че по-позитивната прогноза е и заради добрата ценова политика на хотелиерите. Засега най-големи ръстове се регистрират при туристите от Германия и Русия, както и част от централноевропейските държави. По-добри са и прогнозите за скандинавските страни, казват туроператори. След две трудни години за туристическия бранш консултантите са на мнение, че през тази година повечето граждани на западноевропейските държави и на Русия ще започнат отново пътувания зад граница. Ситуацията в арабските страни обаче ще размести интереса им, като големият печеливш от проблемите в Египет и Тунис се очертава да бъде Турция, макар че се очаква двете африкански държави да възстановят част от туристическия поток.

Засилен интерес има и към испанските курорти, ръст регистрират още Гърция, Кипър и Хърватия. По данни на консултантската компания GfK през тази година германските туристи, които са и най-пътуващата нация в света, ще увеличат почивките в чужбина, като за момента има 18% ръст на резервациите.

"Потребителите в Германия са готови да харчат повече, отколкото преди кризата, за пътувания", казва маркетинговия мениджър в компанията Щефан Ниг, цитиран от DW. По думите му освен увеличения брой пътувания германските туристи ще увеличат и разходите си за почивки. Подобни са очакванията на консултантите и за всички западноевропейски държави без Великобритания, където се очаква разходите за туризъм да бъдат съпоставими с предходната година.

На изминалите борси в Русия местните туроператори също съобщиха, че расте интересът към почивки в чужбина. В Русия за разлика от Германия все още не са започнали чартърните линии до Египет и Тунис, които бяха прекратени покрай размириците в двете арабски държави. По данни на "Росавиация" 25 на сто от туристическите полети от страната са към Египет. Местни туроператори казват, че е твърде възможно при настоящата ситуация те да бъдат насочени към други държави, основно Турция.

Повече записвания от Германия

На фона на общото събуждане на външните пазари българските туроператори също очакват по-силен интерес към курортите по Черноморието, показа допитване на "Дневник" до част от компаниите. "Има раздвижване на германския пазар, както и увеличение на ранните записвания", коментира представителят на TUI в България Валентин Йосифов.

По думите му ранните резервации, отстъпките за които са били сравнително високи, са с ръст от около 20- 25% при повечето компании. Подобно е и мнението на управителя на "Сънтурс" Венцислав Танчев, който казва, че различните компании отчитат ръст между 15 и 25% на записванията от Германия. По думите му обаче трябва да се има предвид, че и през тази година резервираните чартъри към страната са по-ограничени заради предпазливост от страна на германските фирми.

По-силен интерес и от Русия

По данни на туроператорите през тази година има по-засилен интерес и от другия важен пазар за летния туризъм - руския. "Категорично може да се каже, че в Русия ще има увеличение на обемите", каза управителят на "Алма тур" Любомир Панковски. По думите му в момента ранните записвания от страната са почти двойно повече спрямо миналата година и се очаква броят на седалките в самолетите през лятото да бъдат увеличени между 20 и 40 на сто за различните компании.

През тази година руската държавна структура за авиацията "Росавиация" допусна конкуренция при чартърите до България, като полети за Бургас и Варна ще могат да изпълняват свободно осем компании. По повод на това решение генералния директор на туроператора "Солвекс" Ирина Петрова коментира пред изданието "РКБ дейли", че цените за полетите ще намалеят, а България ще стане най-евтината морска дестинация на руския пазар.

Туроператорите казват, че има по-засилен интерес и от други държави. Ръст се очаква от всички централноевропейски страни и от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург). "Интересно е, че сега има увеличение и от скандинавските държави", казва Валентин Йосифов. През последните няколко години България отчиташе постоянно намаление на туристите от тези страни.

По думите на Йосифов спад на записванията се регистрира във Великобритания, но "на фона на лошата икономическа ситуация там това не е изненада". "Има ръст на записванията в централноевропейските държави, като най-добре се развива ситуацията в Полша, откъдето договорихме и допълнителен самолет", казва и Венцислав Танчев.

Настоящите двуцифрени увеличения при ранните записвания са на база на изминалите две години. Тогава обаче заради кризата много по-малко хора планираха отрано почивките си и съответно правеха такива резервации. Поради тази причина и туроператорите казват, че в рамките на сезона увеличението на туристите ще бъде по-малко от настоящите двуцифрени нива, но със сигурност през тази година секторът ще излезе на плюс. Записванията в последната минута (last minute - б. а.), които бяха силно застъпени в последните две години, вероятно пък ще намалеят.

"През тази година България няма да е конкурентна при записвания last minute", смята Венцислав Танчев. По думите му част от европейските туристи ще бъдат изкушени "да запазят петзвезден хотел в Египет или Тунис на цената на тризвезден в България".

Както при всички конкурентни дестинации, така и в България основната причина за по-позитивните очаквания е раздвижването на икономиките в големите пазари. В свой анализ консултантът проф. Берне Фредире казва, че "на западноевропейците им е омръзнало да пестят покрай кризата и по-голямата сигурност за работата им ще ги накара да се насладят на страстта си да пътуват".

"Не можем да отречем влиянието на външните фактори, но трябва да се отчете и че българските хотелиери в последните години водят много постоянна и дисциплинирана ценова политика, която сега се отблагодарява", казва Валентин Йосифов.

Раздвижване и в съседните страни

Всички основни конкуренти на България също отчитат повишени записвания, като за момента с най-високи резултати е Турция. По данни на туроператори в страната ранните записвания за турските курорти са с ръст между 30 и 40%, като се очаква засиленият интерес да продължи през целия сезон. През миналата година част от хотелите в Турция са сключили договори за повече места от капацитета си и според анализатори се очертават сериозни трудности за изпълнението им.

Турция регистрира рекорден интерес и от скандинавските държави - пазари, които до момента не са били в големи обеми. Испания е другата туристическа държава, която отчита силен ръст на записванията след две трудни години. Тя е наредена на първо място сред предпочитанията на германските туристи, силен ръст на пътуванията към страната се очаква и от Русия.

Гърция, която през миналата година заради постоянните протести регистрира една от най-лошите си години за туризма, също отчита осезаем ръст, макар и сравнението да е на по-ниска база. Ранните записвания за страната са с 15-20% увеличение. По данни на египетското министерство на туризма целта на държавата през тази година ще бъде да запази туристическия поток от 2010 г.

На големите борси страната се представи с мащабна рекламна кампания и рекордно ниски цени. Вече са възстановени полетите от Германия, но все още не са тръгнали тези от Русия, който е вторият ключов пазар за египетския туризъм. Проблеми има и в Тунис, които също намалиха силно цените след размириците.

В момента тя е чак на девето място сред най-предпочитаните дестинации за германците (данни на GfK), като страната беше изпреварена за първи път и от България. Очакванията на консултантите са възстановяването на Тунис да бъде по-бавно в сравнение с Египет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар