вторник, 1 ноември 2011 г.

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма отчете дейностите по проекта „Интегрирана рекламна кампания на бг туризма в Русия




На 27 юли 2011 г. в хотел «Арена ди Сердика» се състоя заключителна пресконференция по проекта „Интегрирана рекламна кампания на българския туристически продукт в Русия”, част от проекта „ИНТЕГРИРАНИ РЕКЛАМНИ КАМПАНИИ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ В ГЕРМАНИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И РУСИЯ” по Оперативна програма „Регионално развитие”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Домакин на събитието бе Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Официални гости и презентатори бяха г-н Иво Маринов, Зам.-министър на икономиката, енергетика и туризма и г-н Константин Манолов, Управител на агенция МАГ Адвъртайзинг, изпълнител на проекта. Сред гостите бяха и представители на браншови организации и туристическия бизнес.

По данни, представени от зам.-министъра г-н Иво Маринов, през последните години се поддържа положителна тенденция на ръст на броя на туристите от Русия, пътуващи към България. В периода януари – май 2011 г. руските туристи посетили България са 66 814, което е с 23 % повече в сравнение със същия период на 2010 г. Русия е пазар с перспективи за растеж за България, като максимален потенциал може да достигне 44% от настоящия обем на пътувания. В момента търсенето на визи бележи ръст от 42% спрямо съответния период на миналата година и 100% увеличение, в сравнение с 2009 година. Българското посолство в Москва отбелязва рекорден ръст на руски туристи в България през тази година. Ако темпото на търсенето на визи продължи, броят на визи, издадени преди края на 2011 г. може да надхвърли 300 000. Издадените в Москва визи са половината от издадените визи през 2011 г. в българските консулства по света

Резултатите от проведено проучване на пазар Русия по проект "Маркетингови проучвания и оценка на ефективността на националния маркетинг” показват, че руските граждани реализират средно 12 нощувки в България, което е малко по-дълго от престоя им в Турция и Гърция (11 нощувки). Разходите при техните пътувания до България са средно 840 евро за пътуване на едно лице, което съответства на средни разходи за нощувка от 69 евро. Руските туристи, посещаващи нашата страна, са по-млади хора и хора на средна възраст, но фокусът е върху по-ниската възрастова група, до 34 години, принадлежащи към групите с по-високи средни и високи доходи и със средни и високи нива на образование. Делът на семействата с деца е 24%. 80% от посещенията на руски граждани в България са ваканционни пътувания и три четвърти от тях са с цел почивка на море. 90% от пътуванията са предприети със самолет, а предпочитаните видове средства за подслон и места за настаняване са хотелите, като хотели категория 4 и 5-звезди са били избрани от почти всеки втори посетител.

Акцент в презентациите бе представяне на отчет с официални данни по проекта „Интегрирана рекламна кампания на българския туристически продукт в Русия”, проведена в периода септември 2010 г. – юли 2011 г. В общата рамка на дейностите бяха включени рекламна кампания в телевизия, преса радио, външна реклама – билбордове и метро, BTL дейности, общо шест пресконференции в Москва, Санкт Петербург и заключителна в София, и четири тематични журналистически тура, представящи България като привлекателна туристическа дестинация.

Като основен рекламен канал бе планиран телевизията. В хода на кампанията бяха излъчени 4 тематични клипа, общо 360 пъти в две от най-големите руски телевизии - Россия 2 и РБК-ТВ. Бяха публикувани различни рекламни визии: море, зимен туризъм, културен туризъм, еко туризъм, гурме, празници и голф в едни от най-престижните печатни издания - GEO, Вокруг Света, Аэрофлот, Трансаэро, Домодедово, Комсомольская правда и др. Радио рекламната кампания бе проведена в Радио 7 и Ретро FM, като достигнатата аудитория е 6 420 000 слушатели.

Бяха публикувани рекламни банери с връзка към www.bulgariatravel.org, където потенциалните руски туристи намират повече информация за възможностите за отдих в България. Аудиторията достигната чрез външната реклама в периода октомври 2010 г. – май 2011 г. се изчислява на 6 560 000 от населението на Москва и Санкт Петербург. В рамките на BTL дейности и комуникационни активности бяха разпространени 50 000 рекламни листовки, както и други промоционални материали, представящи възможностите за туризъм целогодишно в България.

Бяха реализирани 4 журналистически тура с печатни медии и ТВ екипи на теми „Спа и уелнес”, „Ски ваканция в България”, „Културно-познавателен туризъм” и „Черноморски курорти в България” в програмата на които бяха включени над 58 забележителности, обявени за национални обекти, паметници на културата и природни резервати на територията на България

Няма коментари:

Публикуване на коментар