сряда, 2 ноември 2011 г.

До месец стартира хранителна банка в България

До месец се очаква да стартира хранителна банка в България, съобщи Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

На среща днес мeжду министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и вицепрезидента на Глобалната мрежа за хранителни банки Крис Ребсток бе обсъдена възможността България да създаде хранителна банка и по този начин да стане 51–та страна в света, която ще има такъв модел на подпомагане за нуждаещите се хора.

Храните ще се събират от земеделски стопанства, производители, дистрибутори, търговци и от обществото, посочи Ребсток. Идеята е да бъде изградена инфраструктура в рамките на една страна, която да работи с благотворителна цел. Безопасността и качеството на дарените храни ще бъде гарантирано от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Като най-голям проблем за стартирането на идеята у нас той определи липсата на решение от страна на финансовото министерство по предложението за освобождаването на дарени стоки от ДДС.

На Министерство на финансите (МФ) е възложено да изготви становище по този въпрос, каза министър Найденов. МФ ще иска система, която изключва възможността за злоупотреби и уверение, че всичко ще бъде прозрачно.

В България има над милион и половина нуждаещи се хора и десетки хиляди тонове храна, която се унищожава, съобщи Марина Бракалова, директор на Форум Хранителна банка. Целта е да съберем 250-300 тона храна за предстоящата година. Първоначално ще функционира едни склад на хранителната банка. Нужните средства за финансиране на проекта са в размер на 400-500 хил. лв. Резултатът е, че ще бъдат събрани продукти на стойност 2 или 3 пъти повече, които ще се предоставят на социално слаби хора. Големи компании вече са заявили готовност да даряват храни на банката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар