вторник, 21 април 2009 г.

Ноев ковчег за всички растения


Норвегия ще съхранява семена от изчезващите растителни видове на планетата

Ако всички разбирахме причините за глобалното затопляне, предизвикващо промяната в климата на планетата ни, ако всички разбирахме опасността, която ни грози, това щеше да е напълно достатъчно, за да се спасим. Очевидно осъзналите заплахата би трябвало да предприемат действия, за да решат проблема, нали така?

Уви, нещата не стоят точно така. Учени от университета А&М в Тексас откриват, че колкото хората са по-информирани по въпроса за глобалното затопляне, толкова по-малко те се ангажират с борбата срещу евентуалната екологична катастрофа (Risk Anal 2008;28(1):113). Звучи абсурдно, но е факт - истински заинтересувани и активни са онези, които знаят по-малко научни факти и предсказания за процеса. Парадоксите не спират дотук - хората, които считат, че учените са напълно прави и апокалиптичните им предсказания са верни, отново са по-малко лично ангажирани с проблема от тези, които не вярват напълно на изследователите и техните прогнози.

Неочакваните резултати на изследването, обхващащо над 1000 американци, силно озадачава академичната общност. "Глобалното затопляне е проблем, който могат да решат само колективните усилия. Информираните хора осъзнават този очевиден факт и затова те са песимисти, доколко техните усилия не могат да променят нещо", споделя водещият автор на проучването д-р Пол Келстед. Изследователите си обясняват инертната нагласа на по-образованите хора и с тяхната вяра в технологиите, от която те очакват спасение.

Добрата вест е, че тази седмица стартираха два много интересни научно-екологични проекта, целящи да запазят живота на Земята. Лошата новина е, че и двата проекта са само застраховка, че животът ще се запази дори след евентуална катастрофа.

Застраховка 'Живот"

Кралство Норвегия трябва да стане първата страна, която има нулеви въглеродни емисии, тъй като е един от най-големите износители на нефт в света. Тази на пръв поглед парадоксална цел си е поставил министър-председателят на страната Йенс Столтенберг. За да постигне тази амбициозна цел, Норвегия инвестира усилено в екологични технологии.

Един от проблемите, с които съвременното човечеството се сблъсква , е изчезването на растителни видове. В някаква степен този процес ще става все по-интензивен с промяната в климата. Според данни на ООН 75% от биоразнообразието при растенията е било загубено през миналия век. Така например 80% от видовете царевица, съществували през 1930 г., днес вече ги няма.

За да съхрани биоразнообразието при растенията, Кралство Норвегия създава нещо като Ноев ковчег за семена, който New York Times сравнява с Форт Нокс, където се пази американският федерален резерв. Сравнението не се дължи само на ценността на съхраняваното, но и на мерките за сигурност. Хранилището за семена се намира на остров Шпицберген в архипелага Свалбард, Арктика. Вкопано е на 120 метра под земята в планината. Мястото е избрано заради липсата на земетръсна активност и дебелия слой постоянно замръзнала земна маса, характерна за полярните региони. Ледената почва гарантира минусови температури дори при повреда на охлаждащите системи. Конструкцията пък е способна да оцелее дори след бомбардировка. Охранителната система също е на изключително ниво - изцяло автоматизирана е, за да се изключи възможността за грешка, като нито един човек не притежава всички кодове за достъп.

Хранилището ще може да съхрани четири милиона и половина различни вида семена за практически неопределен период при около минус 20 градуса и силно занижена концентрация на кислород. При тези условия стареенето се забавя многократно. Всички сценарии за промяна на климата като повишаване на морското равнище и т.н. няма да заплашат съоръжението. Всяка държава по света ще може да ползва хранилището и да депозира семена в него, като запазва правата си върху тях.

"Ние започнахме да мислим за това след 9/11 и урагана "Катрина", споделя Кери Фаулър, президент на Фонда за съхранение на растителното разнообразие (Global Crop Diversity Trust) - благотворителната организация, която ще стопанисва хранилището. И добавя: "Всички питаха защо никой не бе подготвен за урагана? Нали знаехме какво може да се случи? Ние губим от биоразнообразието си всеки ден капка по капка и това е неизбежно! Трябва да сторим нещо, за да запазим растенията."

Освен Норвегия финансиране за проекта са отпуснали държавни и частни институции от Англия, Германия, Австралия, САЩ, като общата сума надхвърля 50 милиона долара. Хранилището отвори врати на 26 февруари, като прие първата голяма пратка, включваща около 7000 уникални семена. Те са от Нигерия, а събирането и транспортирането им до остров Шпицберген (където между другото според легендата живее и Снежната кралица) става възможно благодарение на финансова помощ от фондацията на Бил Гейтс.

Очаква се почти всички държави по целия свят да изпратят семена в Свалбард и така да гарантират оцеляването на уникалните си видове. За съжаление има растения (предимно тропически), които не могат да бъдат съхранени.

Енциклопедията на живота

(Encyclopedia of Life, EOL) е друг научно-екологичен проект, който има не само "застрахователна", но и образователна цел. EOL ще представлява пълен онлайн каталог на всички живи организми. Освен снимки и обща информация в EOL ще има данни и за генома (ако е известен), списък на научните публикации, които описват даден организъм, и т.н. Практически идеята на основателите на енциклопедията (предимно учени) е да съберат на едно място цялото налично знание за всички познати (около 1.8 милиона) животински видове.

Целта е повече от амбициозна, защото "знанието" е разпръснато из множество различни институции по целия свят. Трудности поражда и желанието на екипа цялото съдържание на EOL да е общодостъпно и да може да се ползва свободно. Засега обаче немалка част от енциклопедията не може да се възпроизвежда.

Любопитно е да се спомене, че EOL е изцяло финансирана от частни лица и благотворителни организации, като събраните досега средства надхвърлят 50 милиона долара. Не по-малко интересно е случайното съвпадение, че и норвежкото хранилище за семена, и EOL имат общ рожден ден - 26 февруари 2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар