сряда, 22 април 2009 г.

Diageo иска собственика на Dom Pérignon

Луксозното шампанско Dom Perignon би внесло изисканост в богатия портфейл от марки на световния лидер при спиртните напитки Diageo.

Най-големият производител на спиртни напитки в света Diageo може да отправи оферта към френската компания LVMH, за да изкупи дела й в производителя на вина и ликьори Moët Hennessy, съобщи в. Daily Telegraph. LVMH отрече да се водят преговори.
Френската империя на лукса LVMH опроверга съобщенията в британския печат, че се водят преговори тя да продаде дела си в компанията за спиртни напитки Moët Hennessy на лидера в сектора Diageo. Изявлението е направено след съобщение във вестник Daily Telegraph, че британската Diageо обмисля предложение да изкупи дела, който не притежава в Moët Hennessy. То оценява компанията на 12 млрд. евро. Световният лидер в спиртните напитки, Diageo, притежава 34% в Moët Hennessy,

Daily Telegraph твърди, че наети от Diageo банкери от няколко седмици подготвят офертата. Diageo работела с Goldman Sachs, а LVMH се консултирала с Lazard. Източниците на британския вестник са заявили, че офертата ще бъде в брой. Diageo, обаче, все още не се била свързала с представители на френския гигант в луксозните стоки, твърди Daily Telegraph.

Друг британски вестник, Financial Times, припомня, че още в началото на годината империята LVMH на Бернар Арно (той притежава в нея 47.4%) се е обърнала към Diageo, за да обсъдят евентуалната продажба на Moët Hennessy, но не се е стигнало до конкретно предложение.

Moët Hennessy притежава някои от най-престижните марки шампанско и ликьори като Dom Pérignon, Moët & Chandon и Krug. В последните години компанията придоби още известни марки алкохолни напитки като уискито Glenmorangie, водките Belvedere и Chopin и рома 10 Cane Rum.

Всички те добре биха допълнили богатата гама от алкохолни напитки на Diageo, част от която са уиски Johnnie Walker, ликьора Baileys, водката Smirnoff и бирата Guinness. Според анализатори, цитирани от агенция Reuters, това сделката би била добър стратегически ход на Diageo.

Освен Moët Hennessy френската империя LVMH е собственик на Louis Vuitton, Marc Jacobs, Fendi, Donna Karan. През миналата година оборотът й достигна 17.2 млрд. евро, а продажбите на Moet Hennessy бяха 3.126 млрд. евро (отчитайки спад с 3% спямо 2007 г. заради по-слабите продажби в САЩ и Япония). Анализатори твърдят, че евентуалната цена на Moët Hennessy трябва да бъде три пъти по-висока от годишния й оборот.

Вестник Financial Times коментира, че Moët Hennessy добре балансира модния бизнес на LVMH. Евентуална продажба на Moët Hennessy би осигурила на френската империя свежи пари в брой, за да разшири позициите си в модния бизнес. Наблюдатели твърдят, че производителите на луксозни стоки Hermès или Gucci биха подхождали добре на портфейла от звездни марки на LVMH.

Макар LVMH да отрича съобщението в Daily Telegraph, изтичането на информация подсказва, че вероятно съвсем скоро ще бъде обявено решение, касаещо съдбата на Moët Hennessy.

Няма коментари:

Публикуване на коментар