вторник, 21 април 2009 г.

Невероятни сгради в четири измерения


Сградите на бъдещето не само ще имат движещи се етажи, но и ще осигуряват енергията си сами


Постройка, чиито етажи се въртят и която сама добива необходимата за това енергия. Звучи като фантастика, но не е. Не повече от две години ни делят от момента, когато първият "движещ се" небостъргач ще бъде изграден в Дубай. Не построен, а изграден. Защото новата сграда всъщност ще е сглобяема.

Мечтата на един архитект

Д-р Давид Фишер е професор по архитектура и структурно инженерство в университета на Флоренция. Също така е човек с визия за бъдещето. Според него сградите, които ще обитават наследниците ни, трябва да отчитат още едно измерение - времето. Но как да превърнем теорията на относителността в постройка? Според д-р Фишер това няма да е трудно - просто трябва да я накараме да се променя. Ако формата е различна във всеки един момент, то времето ще има значение, тоест сградата ще е четириизмерна.

Идеята на италианския архитект и реставратор не спира дотук. Екологичното мислене и дизайна се комбинират хармонично в съзнанието му. Движещата се конструкция ще бъде енергийно независима и дори способна да захранва с ток съседни сгради. И всичко това с помощта на "зелени", възобновяеми източници, тоест вятър и слънчева светлина.

И най-сетне технологията за построяване трябва да е по-лесна, по-бърза, по-евтина и по-екологична. Как ще се случи подобно чудо ли? Лесно - всички части ще са предварително произведени и небостъргачът просто ще се сглобява на място. За това ще трябват три пъти по-малко работници, отколкото за построяването на "обикновена" сграда с подобни размери.

В какво се превръщат мечтите

Давид Фишер споделил идеите си с шейха на Дубай. Негово височество Мохамед Мактум му отвърнал: "Не чакай бъдещето да дойде при теб... иди ти при него." Вероятно съветът му е бил подплатен с обещание за щедра финансова подкрепа. Както и да е станало в действителност, високият 420 метра 80-етажен небостъргач ще бъде готов през 2010 и ще се намира именно в Дубай. Това е ще първата сграда от този тип в света. Втората ще бъде в Москва, а третата - вероятно в Ню Йорк.

Технологията е проста. Имаме централна носеща колона, по която се "закача" всеки от етажите. Всички апартаменти ще се сглобяват на място, а отделните компоненти на сградата ще се изграждат от външни изпълнители. Електрическата система е създадена от немския гигант Bosch, луксозните мраморни бани ще бъдат дело на италианската фирма Leonardo da Vinci Smart Bathrooms и т.н.

Всички етажи ще се въртят около централната ос с различна скорост. Това ще позволява на сградата да променя своята форма непрестанно и по различен начин. Скоростта на ротация, разбира се, ще е доста ниска, а обитателите ще могат да определят в известни граници накъде да гледа апартаментът им във всеки момент. Цялата система е планирана да се командва с глас.

Дубайският пилотен проект за движещ се небостъргач ще бъде изключително луксозен. Толкова луксозен, че специална асансьорна система ще качва автомобила на обитателя до входната му врата независимо от етажа. Най-малките апартаменти ще бъдат по 124 кв. метра, а големите, наречени вили - по 1200. Паркирането пред входната врата е запазено само за големите жилища. Цените също са предназначени за "големите" и са от порядъка на $30 000 на квадратен метър.

Първите 20 етажа на сградата ще бъдат отдавани за офиси. От 21 до 35 етаж ще се помещава луксозен хотел, а от 36 до 70 ще има жилищни апартаменти. Последните 10 етажа ще са "вили". Очаква се подвижният небостъргач да е най-скъпата и луксозна сграда в Дубай. На покрива, разбира се, ще има... сгъваема площадка за хеликоптери. Сгъваема, за да не разваля общия облик.

Новата архитектурна визия

има и практическа страна. Сградата ще е енергийно независима и ще се захранва от възобновяеми източници. Между всеки етаж ще има вятърни турбини. Това прави 79 генератора за 80-етажен небостъргач - напълно достатъчно, за да се захранва цялата сграда и дори да се дава ток на още няколко. Турбините, разбира се, са практически "невидими" и напълно безшумни благодарение на лекия материал, от който ще са изградени, (въглеродни влакна) и специалната си форма. Сградата ще е снабдена и със слънчеви панели, които ще бъдат разположени на 20-те процента "слънчева зона" от покрива на всеки етаж. Общата площ на фотоволтаиците за 80-етажния небостъргач ще е приблизително колкото биха имали 10 сгради с подобен размер.

Доста детайли обаче все още остават неясни. Обявеният на 24 юни от Dynamic Architecture Group проект бе посрещнат с ентусиазъм, но и с иронични коментари. Какво ще се случва с електрическата система при въртенето? Няма ли кабелите и водопроводните тръби да се усукват? Ако няма вятър и е облачно, режим на тока ли да очакваме?

Вероятно ентусиазмът обаче е по-подходящата реакция. Вече е започнало и набирането на заявки за закупуване на апартаменти и вили в Дубайския движещ се небостъргач. Трудно е да се повярва, че идеята няма да се осъществи, след като немската Bosch участва в проекта. Пък и на Негово височество шейха на Дубай му е обещано, че такова нещо е възможно...

Няма коментари:

Публикуване на коментар