сряда, 22 април 2009 г.

"Титан АС" се намесва и на персийския пазар

аосът със софийския боклук донесе нов бизнес на най-голямата компания в сметоизвозването - "Титан АС". Но това може да се окаже незначителен успех на фона на предстоящия им пробив в арабския свят. Към момента собствениците на българската компания са в процес на регистрация на смесено дружество с кувейтската Al-Babtain Group, развиваща дейност в страните от Персийския залив. Фирмата ще се занимава със сметоизване и преработка на отпадъци в редица страни от залива.

Арабският холдинг, който се ръководи от Кхалед ал Бабтейн, член на една от най-старите и трета по богатство фамилия в Кувейт, има мащабни идеи за вложения и в проектите на "Титан АС" в България. В началото на следващия месец се очаква да стартира неин инвестиционен фонд, насочен към страни от Югоизточна Европа. Първоначално капиталът му ще е 150-200 млн. евро.

Износ на отпадъчно know-how

Първоначалната среща между българската фирма и арабския инвеститор не е по линия на бизнеса им с отпадъци. "Запознанството между двете фирми стана при посещение на г-н Ал Бабтейн в България и взаимният интерес се потвърди при участието на "Титан груп" в най-голямото изложение на недвижими имоти в Кувейт през април миналата година", разказва търговският представител за България в Кувейт Аспарух Карастоянов. Там двамата собственици Иво Иванов и Димитър Борисов представят проекта си за екоселище "Black Sea Gardens" край черноморското с. Бяла. По официално обявена информация инвестицията се прави от регистрирания на лондонската борса фонд Madara Bulgarian Property. Проектът е изготвен от британския архитект Норман Фостър и брата на премиера Сергей Станишев - Георгий.

Въпреки проекта за екоселище основният бизнес на "Титан АС" е в боклука. След срещите през миналата година арабската група прави и проучване на българската фирма през лондонските си офиси. Така се стига до смесеното дружество Titan Gulf, което е в процес на регистрация в Дубай. Най-вероятно дяловете между арабските и българските партньори ще бъдат разпределени поравно.

"Планираме Titan Gulf да влезе в почистването на боклука първоначално в Катар и Кувейт, каза управителят на "Титан - Чистота" Ивайло Даковски. На по-късен етап е възможно дружеството да разшири дейността си и в Бахрейн, Оман и в част от Обединените арабски емирства. За всяка държава ще бъде регистрирана отделна дъщерна компания на Titan Gulf. Арабският партньор на "Титан АС" ще съдейства с намирането на необходимия капитал с политическа подкрепа и при получаването на необходимия лиценз за извършване на дейността по почистване. "Това, от което страните в залива имат изключителна нужда, е оперативен мениджмънт на средно ниво", коментира Аспарух Карастоянов. По принцип тази дейност в страните от залива се извършвала първо след получаване на лиценз, а после на принципа на прякото договаряне между управляващите и частните компании, като в сектора работели многобройни нископлатени индийци.

"Арабският холдинг развива бизнес в сферата на недвижимите имоти и финансите. Участва и в индустрии, свързани с екологията и енергетиката", обяснява Карастоянов. Планира тепърва да навлиза силно в бизнеса с почистването и преработката на отпадъците.

Инвестиране по арабски

Проектите на новите партньори няма да се ограничат само в сферата на чистотата в страните от залива. Другата амбиция е арабският холдинг да навлезе в България през новосъздадения фонд за инвестиции South-Eastern Investment Fund(SEIF). Той е базиран в Люксембург и се очаква да започне дейността си в началото на април. Капиталът му е в размер на 150-200 млн. евро и ще бъде управляван от международна компания за недвижими имоти Savills, чийто акции се търгуват на лондонската борса. От проспекта на SEIF става ясно, че тя ще разчита изцяло на местни партньори. За България това най-вероятно означава бъдещи проекти заедно с "Титан".

Фондът ще търси възвращаемост от 18% на годишна база. SEIF се насочва към три държави - Полша, Румъния и България, като максималният размер на средствата, които ще бъдат инвестирани в една страна, е 85%, а в един проект няма да бъдат влагани повече от 20% от капитала на фонда. Инвестициите му ще бъдат предимно в недвижима собственост основно жилища от средния ценови сегмент. На по-късен етап можело профилът на фонда да бъде разширен и средства да бъдат влагани и в индустриални проекти, включително в депа за отпадъци и инсталации за тяхното сепариране и оползотворяване и във възобновяеми енергийни източници.

В тази си насоченост дейността на фонда съвпада в голяма степен с бизнеса на българската компания "Титан АС". Компанията е основана през 1997 г., като две години по-късно насочва интереса си към бизнеса с отпадъци. Самата фирма е собственост на "Титан интернешънъл холдинг", чийто собственици са физическите лица - Иво Иванов и Димитър Борисов. Иванов е бил сред основните акционери във фалиралата ТСБанк и "Прайм инвестмънт тръст".

Към момента компанията чисти в над 40 града в страната, сред които Варна и Велико Търново. Фирмата държи и концесията на централния плаж на Кранево и Карадере край с. Бяла. Пак в сферата на чистотата "Титан АС" оперират и шест депа за отпадъци в България в Хасково, Кърджали, Смолян, Стара Загора, Видин. В Димитровград спечели обществената поръчка за строителство на депо в съдружие с "Евро ферт". "Титан АС" имат готовност да разширят дейността си в сферата на управлението на отпадъците още повече. От компанията коментират, че имат готов проект за завод за боклук на София. Дъщерното им дружество "Титан спорт" е пред сделка за закупуване на футболния клуб ЦСКА.

Колко голямо ще е бъдещото сътрудничество между арабската и българската фирма, е рано да се предскаже. Любопитен факт обаче е, че друг инвеститор от Персийския залив неотдавна започна активно да влага средства в България. Държавният общ резервен фонд на султаната на Оман първо взе дял в проекта "Супер Боровец", а после договори 30% в Корпоративна банка. Приликите обаче идват по линия на участието на оманския фонд в Equest Investments Balkans (32%) - собственик на "Новера" - доскорошният монополист в почистването на София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар