сряда, 6 май 2009 г.

Ядрена карта на света





След стагнация от няколко десетилетия атомната енергия отново доминира световните енергийни дебати. Десетки страни се надпреварват за членство
в клуба на ядрените енергетики, а стотици нови реактори са на чертожната дъска. Въпреки шумотевицата обаче атомната енергия няма да се окаже магическото лекарство срещу енергийната зависимост или глобалното затопляне, както обещават привържениците й.

Атоми в действие


Използването на ядрена енергия е свързано с държавна намеса, независимо дали под формата на държавни кредити или регулация. Бразилия, Китай и Индия разчитат на атомните реактори за задоволяването на съвсем малка част от енергийните си потребности, но ядрената им зависимост по всяка вероятност ще се засилва, ако се осъществят множеството предлагани в момента централи.

Ядрено семейство


След като в САЩ не е построена нито една ядрена централа за 30 години, днес американските енергийни компании кандидатстват за разрешителни за над 30 нови реактора. В световен мащаб се предлага построяването на над 300. Около 40 от тях вече се изграждат, макар че много са в строеж от десетилетия, а завършването им не се очаква скоро. Египет, Нигерия, Саудитска Арабия и Венецуела са в групата от над 30 страни с планове за изграждане на първата си ядрена електроцентрала.

Демонстрация на енергия


Привържениците на ядрената енергия твърдят много неща, но най-вече, че тя е най-доброто решение при нарастващата световна потребност от електричество и че засиленото й използване може значително да намали емисиите на парникови газове и съответно да се пребори с климатичните промени. За да се реализира която и да било от тези хипотези, светът ще трябва да се впусне в един не особено вероятен шеметен строеж на реактори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар