вторник, 26 май 2009 г.

Няма туристи....A сега накъде ?!?

Заради липсата на туристи големи хотели на Златни пясъци с капацитет от 300 – 400 легла са отворили едва по 4 - 5 стаи, алармираха хотелиери пред "Народно дело". Сезонът се очертава като пълна трагедия, която може да повлече и други отрасли във водовъртежа на фалитите. По-голямата част от хотелиерите са наели едва една трета от миналогодишния персонал. Някои мислят да затворят напълно, за да не трупат разходи. Поне 2 хотела на Златните са пристъпили към тази мярка за намаляване на разходите.
Ако досега средно в един хотел работеха по 100 души, то това лято броят им може да бъде намален до около 30, посочиха предприемачи. На места и тази цифра е излишна. Възможно е от 10 000 души, които работят лятото на Златни пясъци, около 7000 да останат на улицата. "Това е истинска социална бомба за Варна. Работещите в бранша трудно ще намерят друго препитание, но ще трябва да оцеляват по някакъв начин" - твърди хотелиер, пожелал анонимност. Той разкри, че е опитвал да намери работа на свои служители в други сфери на икономиката във Варна, но уви, навсякъде, където пробвал, чувал едно и също: "Няма работа. Готвим съкращения". В сайта rabota.bg например няма нито една обява за работа по курортите край Варна. За сметка на това се търсят кадри за Кипър и Гърция. Повече работни места са обявени в jobs.bg, но пак е много по-малко от миналата година.
Последен стон на бранша: Махнете визите за руснаците
"Правим последен опит да бъдем чути и да бъдат отменени визите за руските туристи, както са сторили и други страни от ЕС" - обявиха хотелиери от Златни пясъци. Те сами съзнават, че преди изборите е малко вероятно да се случи. Според хора от бранша поне половината от руснаците ще се откажат да посетят България това лято заради визите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар